Haker ukrao 1,7 miliona dolara u NFT-ovima

Arthur Cheong, osnivač DeFi i Web3 kompanije za investiranje DeFiance Capital, izgubio je više od jednog miliona dolara u nezamjenjivim tokenima (NFT) u haku.

Oko 12:50 minuta UTC, nepoznati haker je počeo prazniti NFT-ove sa Ethereum novčanika čiji je vlasnik Cheong. Cheong je kasnije potvrdio da se radi o haku, objavljivanjem posta na Twitteru.

Kompanija za bezbjednost PeckShield procijenila je da su ukradena sredstva 17 Azuki, 5 CloneX, 2 Hedgies i 33 Secon Self – sve popularne NFT kolekcije – koje je haker kasnije prodao na prodavnici kao što je OpenSea. Haker je prebacio i neke tokene kao što je Wrapped ETH, Lido DAO Token, LooksRare i DYDX na svoj novčanik.

Ukupno, novčanik počinioca trenutno sadrži 585 ETH (oko 1,7 miliona dolara), koji se mogu pratiti nazad do Cheongovog novčanika. Ova suma se može i povećati jer izgleda da je haker još uvijek u procesu premještanja sredstava, prema izjavi Cheonga.

Osnivač DeFiance-a je izjavio da je haker koristio „spear phishing“ email, da bi ubacio malware na njegov uređaj, koji je zatim izvukao seed šifru njegovog kripto novčanika. Takođe je podijelio scereenshot ovog maila.

„Pronašao sam glavni uzrok ovog događaja; ovo je ciljani napad. Primio sam spear-phishing email, koji stvarno izgleda kao da je poslat sa naše neprofitne organizacije, sa sadržajem koji izgleda kao u generalnoj industriji,“ izjavio je Cheong.

Ovo nije prvi put da su hakeri uspiješno ukrali vrijedne NFT-ove, od visokoprofilnih investitora. U jednom ovakvom incidentu, koji se dogodio u januaru 2022. godine, NFT kolekcionar iz New Yorka, Kramer, izjavio je da je neko hakovao njegov novčanik i ukrao 2,2 miliona dolara Bored Apes i Mutant Apes NFT-ova.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.