Haker vratio 31 milion dolara i stavio tačku na Euler Finance slučaj

Osoba koja je hakovala Euler Finance, decentralizovani projekat za pozajmljivanje sredstava, vratila je preostalu sumu od 31 milion dolara.

Juče, oko 12 časova i 55 minuta, haker je vratio preostala ukradena sredstva koja se sastoje od 10,580 ETH (oko 19 miliona) i 12 miliona u DAI tokenima. Sredstva su vraćena kroz tri transakcije. Ovo je povećalo totalnu vijednost sredstava na nešto više od 177 miliona dolara, što predstavlja 90% vrijednosti ukradenih sredstava, uključujući i 10% nagrade koju je projekat ponudio bilo kome ko vrati sredstva, prema izjavi Euler Finance tima.

Vraćanje sredstava predstavlja vrlo rijedak slučaj u DeFi prostoru, gdje su hakovi koji izvlače ogromne sume novca postali vrlo česta stvar.

Trinaestog marta, Euler Finance je pretrpio jako kompleksan napad koji je izazvao gubitak od 197 miliona dolara u kripto sredstvima. Da bi vratili ukradena sredstva, Euler Finance je ponudio napadaču 10% nagrade ili 19,7 miliona dolara.

Uprkos inicijalnoj sumnji kada je haker oprao 1,8 miliona dolara kroz kripto mikser Tornado Cash, tri dana nakon napada, proces povrata je počeo 18. marta sa transakcijom od 5,4 miliona dolara.

Tokom sledećih nekoliko dana, haker je nastavio da vraća ukradena sredstva u različitim intervalima. Najveća transakcija je bila u ETH tokenima a iznosila je oko 102 miliona dolara.

Sledeći bitan događaj se odigrao 28. marta kada je haker poslao nekoliko on chain poruka na različite adrese, koristeći određene inpute da bi poruke bile dostupne javnosti. U ovim porukama, haker je izjavio da mu je „žao“ i obećao je da će ostatak sredstava vratiti što je prije moguće.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.