Haker vratio 7,8 miliona dolara ukradenih sa Moola marketa

Haker Moola marketa je vratio veći dio sredstava koja je skoro ukrao.

U utorak je Moola Market, protokol za pozajmljivanje na Celo blockchain-u, doživio iskorištavanje od 8,4 miliona dolara. Nekoliko časova nakon toga, haker je vratio 93,1% ukradenih sredstava na Moola novčanik.

Kako se dogodio Moola napad

Haker je iskoristio nisku likvidnost MOO tokena, koji je osnovni token protokola za pozajmljivanje na Celo blockchainu. Haker je vještački podigao cijenu MOO tokena na decentralizovanoj berzi Ubeswap i iskoristio tokene kao kolateral da bi ispraznio depozitovana sredstva korisnika u protokolu, objavio je direktor za istraživanje podataka, Igor Igamberdiev.

Haker je ovo napravio sa 243 hiljade Celo tokena (oko 182 hiljade dolara), koje je imao na svojoj Celo adresi. Zatim je depozitovao 60 hiljada tokena na Moola protokol i pozajmio 1,8 miliona MOO tokena. Nakon toga je iskoristio preostale tokene da naglo podigne cijenu MOO tokena.

Haker je zatim iskoristio podignutu cijenu MOO tokena kao kolateral da bi pozajmio druga sredstva i to je učinio nekoliko puta. Pomoću 182 hiljade dolara u Celo tokenima, uspio je da izvuče 8,8 miliona dolara u sledećim sredstvima: CELO ($6,5 miliona), cEUR ($700 hiljada), MOO ($600 hiljada) i cUSD ($644 hiljade) sa Moola marketa, prema on-chain transakcijama.

Iako je projekat vratio većinu svojih sredstava, aktivnosti na ovoj platformi su još uvijek pauzirane. Usluga pozajmljivanja će biti nastavljena nakon odlučivanja zajednice o sledećim koracima, izjavio je tim. Moola Market je prikupio 1,4 miliona dolara u fazi donacija koju je predvodio Polychain Capital i Flori Ventures u martu 2021. godine.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.