Hakeri probili NBA playoff NFT ugovor samo sat vremena nakon lansiranja

Hakeri za pametne ugovore su pomjerili NBA jako očekivani NFT događaj, jer su ukrali 100 digitalnih slika koje vrijede skoro 68 hiljada dolara, samo sat vremena nakon što je kolekcija lansirana.

Hakeri su ubacili kod koji je dozvolio novčanicima koji nisu na bijeloj listi (whitelist) da uđu na pozicije za mintovanje slika, na način da su ukrali stvarne potpise korisnika sa bijele liste.

„The Association,“ je objavio 20. aprila, da je ovo bila zvanična NBA NFT kolekcija za ovogodišnju playoff sezonu i da se sastojala od 18 hiljada slika, što predstavlja po 75 slika svakog profesionalnog igrača u playoff-u 2022. godine.

Do danas, sekundarno trgovanje na najvećem svjetskom NFT marketu, OpenSea, stvorilo je prihod veći od 3,400 ETH (10 miliona dolara).

NBA je izdao The Association NFT-ove u slijepi mint (blind mint), koji randomizuje mintovane slike koje korisnici dobijaju. NBA je danas otkrio ove NFT slike za javnost (22. aprila).

NFT-ovi povlače podatke sa Chainlink-a (LINK), jer se kroz ovaj oracle oslanjaju na statistiku igre za svakog igrača. Chainlink oracle mreža tvrdi da tumači off-blockchain podatke za on-blockchain procese.

Ove slike mogu da se mjenjaju kroz sledećih nekoliko mjeseci, u zavisnosti od performansi igrača tokom playoff-a. NBA bazira ove promjene na predodređenim postignućima koja svaki igrač može steći na terenu.

Međutim, uprkos godišnjim primanjima od 10 biliona dolara, NBA očigledno nije mogao priuštiti efikasno pregledavanje koda pametnih ugovora, da bi ih učinio bezbjednijim.

Hakeri su iskoristili ovaj problem da naprave 100 NFT-ova, te su platili 8.000 dolara takse, da bi što brže finalizirali njihovu pljačku na Ethereum blockchainu. Odmah su objavili svih 100 slika za prodaju na OpenSea.

Tim koji radi na NBA NFT projektu, proveo je neko vrijeme da pokuša riješiti ovaj problem. Zaključili su da je ovaj pametni ugovor dozvolio onima koji su na mint listi da se prodaju prerano, te su popravili ovu grešku.

Još nije potvrđeno da li su sve ukradene NBA NFT slike prodate.

NBA takođe radi na drugom NFT marketu, Top Shot on the Flow blockchain, za oficijelne NFT kolekcije. Top Shot podržava kratke video snimke, sličice i preglede najboljih akcija iz košarkaških utakmica. Takođe je napravljen i NBAxNFT Discord server sa preko 58 hiljada članova.

Druge sportske lige, uključujući NFL i UFC, takođe su predstavili svoje NFT kolekcije, međutim, do danas njihove ponude nisu bile iskorištene na ovakav način.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.