Hong Kong neće tolerisati algoritamske stabilne novčiće u novom zakonu

Prema novim principima nadolazećeg regulatornog okvira, monetarna vlast Hong Konga (HKNA) nije našla mjesto za algoritamske stabilne novčiće. Umjesto toga, glavni finansijski regulator će zahtjevati od svih izdavača stabilnih novčića da podrže količinu svojih sredstva sa adekvatnim zalihama stvarnih sredstava u svakom momentu.

KHNA je 31. januara objavila konsultacijski zaključak diskusije, sumirajući povratne informacije sa 58 upita. U svom zaključku, regulator ponavlja popularnu formulu pristupa zasnovanog na riziku i agilnosti, koja je neophodna sa sazrijevanje kripto industrije.

Regulatorni dogovori bazirani na procesu konsultacija se očekuju 2023/2024 u vidu novog zakona ili kao amandmani na postojeći zakon. U ovom dokumentu se navodi da će prioritet imati regulacija stabilnih novčića koji se „oslanjaju na jednu ili više FIAT valuta.“

Novi proces licenciranja će biti obavezan za izadavače koji obavljaju svoje poslove u Hong Kongu ali i za kompanije koje „aktivno“ promovišu svoje proizvode u Hong Kongu. Glavni regulatorni principi podjednako naglašavaju važnost podžanosti i potpune mogućnosti otkupa:

„Stabilni novčići koji svoju vrijednost baziraju na arbitraži ili algoritmu neće biti prihvaćeni. Vlasnici stabilnih novčića treba da su u mogućnosti da zamjene svoje stabilne novčiće za FIAT valutu u odnosu 1:1, u razumnom vremenskom roku.“

HKNA namjerava da razvije sveobuhvatan regulatorni okvir za stabilne novčiće, koji se bazira na principu potpune podržanosti i mogućnosti otkupa u odnosu 1:1. Takođe će ograničiti kompanije da odstupaju od svoje osnovne djelatnosti. U dokumentu se navodi primjer operatera novčanika, kojima neće biti dozvoljeno da se bave uslugama pozajmljivanja sredstava.

Kako će se ova regulativa odnositi na područje izdavanja, upravljanja i stabilizacije, neke od aktivnosti povezanih sa stabilnim novčićima „možda neće biti obuhvaćene“ ovim okvirom u inicijalnoj fazi. Među ovim aktivnostima je kupovina i razmjena stabilnih novčića za FIAT valute, operacije i upravljanje centalizovanim uslugama pozajmljivanja stabilnih novčića, izdavanje debitnih/kreditnih kartica za kripto sredstva i operacije kripto bankomata ili mjenjačnica.

Prema nedavnom izvještaju kompanije CryptoCompare, trenutni udio algoritamskih stabilnih novčića u kripto tržištu iznosi 1,71%, dok je naviši postotak od 12,4% zabilježen u aprilu 2022. godine.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.