Infalcija Bitcoina je sada 5 puta niža nego inflacija američkog dolara

Sa više od 90% Bitcoina u cirkulaciji, njegova stopa inflacije je spala 1,7% i trenutno je pet puta niža nego inflacija američkog dolara, postavljajući ovu kriptovalutu kao potencijalnu odbranu od inflacije.

Detalji Bitcoinove smanjujuće inflacije se prikazuju pomoću karte saosnivača kompanije Glassnode, Rafaela Schultze-Krafta, koju je podijelio 10. marta u tvitu, gdje je objasnio da inflacija Bitcoina prati njegovu “programiranu”, potpuno predvidljivu putanju.”

Prema Finboldovom izvještaju od ranije, stopa inflacije Bitcoina u januaru je bila 1,8%, pokazujući da je inflacija ovog digitalnog sredstva opala za 0,1% za malo više od mjesec dana.

U međuvremenu, inflacija američkog dolara nastavlja da raste, dostižući 7,9% u februaru. Ovo je najveća stopa inflacije u poslednjih 40 godina ili od 1981. godine, “čak prije skakanja cijene nafte,” objavio je u tvitu Holger Zschaepitz, stariji finansijski reporteu u kompaniji Welt.

Ovo znači da je inflacija Bitcoina, u vijeme saopštenja za štampu, bila pet puta niža od inflacije dolara.

Prema Zschaepitzu, takozvane osvnovne cijene u Americi su zabilježile porast od 6,4% (YOY – Year-on-year), dok su se cijene usluga povećale za 4,8% YOY, što je najveći porast od 1991. godine.

Razilaženje BTC i USD iza kulisa

Dok Bitcoin nastavlja da isplaćuje nagrade za rudarenje, sa sledećim halving ciklusom u maju 2024. godine, prema Bicoin satu (Bitcoin Clock), možemo očekivati da se stepen njegove inflacije još više smanji. Sa druge strane, predviđa se da stopa inflacije američkog dolara nastavi da raste.

Ono što Bitcoinu daje efektivnu prednost nad inflacijom jeste fiksna maksimalna ponuda tokena od 21 milion, od koji je 18,98 miliona, ili otprilike 90%, trenutno u cirkulaciji, prema podacima CoinMarketCap-a.

Za razliku ovog digitalnog sredstva, USD je fiat valuta, što znači da nema fiksu ponudu, i američka kompanija Federalnih Rezervi može da ih štampa kada god se ukaže potreba za tim.

Prema nekim ekspertima, stopa inflacije Bitcoina je niža i zbog njegove mogućnosti da zaobiđe većinu političkih i ekonomskih rizika, povezanih sa američkim dolarom.

Bitcoin se trenutno trguje po cijeni od 39,101 dolara i ova cijena predstavlja pad od 8% u odnosu na cijenu od prije 7 dana, kada se trgovao po cijeni od 42,567 prema podacima sa CoinMarketCap-a.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.