bottom

Institucionalni kripto fondovi bilježe drugu sedmicu priliva

Uprkos ekstremnom strahu na tržištu, čini se da institucionalni investitori ponovo akumuliraju Bitcoin koristeći namjenska sredstva.

Nakon što su zabilježili velike odlive na početku 2022. godine, investicioni fondovi za kriptovalute su vidjeli postepeni porast potražnje investitora u protekle dvije sedmice, nudeći oprezan optimizam da je najgori pad tržišta prošao.

Prošle sedmice, prema CoinShares-u, proizvodi za ulaganja u digitalnu imovinu ostvarili su kumulativni priliv od 19 miliona dolara. Bitcoin (BTC) i fondovi sa više sredstava predvodili su dobitke sa prilivom od 22 miliona dolara, odnosno 32 miliona dolara.

Nisu sve vijesti bile pozitivne, jer je Ether (ETH) i dalje patio od negativnog raspoloženja s ukupnim odlivom od 27 miliona dolara. To je obilježilo osam uzastopnih sedmičnih odliva za sredstva usmjerena na ETH. Solana (SOL), Polkadot (DOT) i Cardano (ADA) proizvodi su takođe zabilježili odlive za ovu sedmicu.

Proizvodi digitalne imovine bilježe velike odlive od decembra, jer su institucionalni investitori uzimali profit i smanjivali svoje pozicije usred ekstremnih rasprodaja na tržištu. Prema podacima CoinShares-a, do sada su ove godine Bitcoin fondovi ostvarili neto odliv od 131,8 miliona dolara. Ether ) fondovi su povukli 111,2 miliona dolara.

Cijena Bitcoina je u ponedjeljak porasla na čak 38.778 dolara, prema Cointelegraph Markets Pro i TradingView. Međutim, vodeća kriptovaluta pala je za preko 20% u januaru, što je njen najgori početak godine od 2018.
Indeks Crypto Fear & Greed Index, koji prati raspoloženje tržišta koristeći nekoliko izvora, ostaje u stanju “ekstremnog straha” sa očitavanjem. Indeks je sada 20, koji se nalazi na skali od 1 do 100, pao je na 13 prošle sedmice .

index

Ipak, neto prilivi u Bitcoin i multi-coin fondove sugerišu da se institucionalni novac polako vraća na tržište. Dok se trgovci i dalje ne slažu oko toga da li je tržište zaista dostiglo dno, dugoročni investitori smatraju da je Bitcoin ispod 40.000 dolara atraktivna prilika za kupovinu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.