institucijalni novac u kripto

Institucionalni novac slijeva se u kripto tržište i samo će rasti

U svojim početnim godinama institucije su odbacile Bitcoin kao upadljivo bezvrijednu digitalnu imovinu koju navodno favoriziraju kriminalci. Postepeno su se razmisljanja koja oblikuju mišljenja u vezi sa kripto valutama mijenjala. Bitcoin, koji je u prvoj deceniji postojanja bio u ideološkom sukobu sa institucijama dok od nedavno nosi obilježje institucionalne prihvaćenosti.

Na to su uticali brojni faktori vođeni izvanrednim učinkom Bitcoina u odnosu na bilo koju drugu klasu imovine na planeti. Atribut “pametni novac” se dodjeljuje Bitcoinu kao strategija diverzifikacije portfolija. Ovih dana porodične firme, hedž fondovi i tradicionalni menadžeri za novac imaju sasvim drugačiji pogled na proizvode i usluge kriptovaluta, a samo ove godine u taj prostor je uložen institucionalni kapital vrijedan 17 milijardi dolara.

Periodična istraživanja to potvrđuju, s obzirom na to da sve veći broj institucionalnih investitora dodjeljuje postotak svog portfolija digitalnoj imovini. Nedavno istraživanje koje je provela kompanija Fidelity Digital Assets pokazalo je da sedam od deset institucionalnih investitora očekuje kupovinu ili ulaganje u kriptosetove u bliskoj budućnosti. Više od polovine od 1.100 ispitanika ispitanih između decembra i aprila otkrilo je da već posjeduje takve investicije.

Odvojeno istraživanje Nickel Digital Asset Managementa došlo je do sličnog zaključka, gdje 82 posto ispitanika očekuje povećanje vrijednosti svoje kriptovalute u sljedeće dvije godine. Nešto više od trećine ispitanika reklo je da im je uključivanje vodećih korporacija i menadžera fondova dalo veće povjerenje za ulaganje.

BlackRock predvodi

Kada BlackRock dodaje kripto u svoj bilans, financijski savjetnici i pojedinci sa visokom vrijednošću prirodno naćule uši. BlackRock, najveći svjetski menadžer imovine sa imovinom od 9,5 biliona dolara pod upravljanjem, jedan je od 16 menadžera zajedničkih fondova (uključujući Morgan Stanley Investment Management) koji su stekli izloženost na kripto tržištu  putem svojih fondova za globalnu alokaciju i strateške prihode, koji imaju zajedničku vrijednost preko 40 milijardi dolara.

BlackRock je takođe indirektno izložen Bitcoinu putem 14,56 posto udjela u MicroStrategyju, firmi za cloud softver sa bilansom od preko 3,4 milijarde dolara BTC -a. Otvoreni osnivač MicroStrategyja Michael Saylor bio je jedan od najvećih šampiona Bitcoina posljednjih godina tvrdeći da će se uskoro naći u bilansu stanja gradova, država, vlada, kompanija, malih i velikih investitora, kao i u jezgru tehnoloških inovacija u Appleu, Amazonu, i na Facebook.

Slažete li se sa Saylorom ili ne, njegovo vodstvo po ovoj temi je jasno vidljivo – Bitcoin maksimalisti su prihvatili Saylora kao jednog od svojih.

Izraz jednorog, rezervisan za startupe u privatnom vlasništvu koji procjenjuju vrijednost veću od milijardu dolara, sve se češće primjenjuje na kripto kompanije, od Coinbasea i Bitpande do blockchain.com i fintech forenzičkog diva Chainalysis. CoinDCX je upravo postao prvi indijski kripto startup koji je postigao status “jednoroga” nakon runde finansiranja od 90 miliona dolara.

Coinbase je jedna od velikih uspješnih priča kriptoindustrije, a nakon što je ovog proljeća izravno izlistana na Nasdaqu, berza sa sjedištem u San Franciscu nakratko je postigla vrijednost od 100 milijardi dolara. Uprkos nedavnoj nestabilnosti na tržištu, Coinbase je u drugom kvartalu nadmašio sva očekivanja, ostvarivši 2,23 milijarde dolara prihoda – oko 450 miliona dolara više od očekivanog. Mjesečni korisnici transakcija takođe su porasli za 44 posto u odnosu na prvi kvartal, dostigavši ​​8,8 miliona.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.