Investitori tuže NASCAR zbog promocije tokena Let's Go Brandon (LGB) – navodeći pump and dump šemu

Token kriptovalute LGB (Let's Go Brandon) je tema grupne tužbe, u kojoj se navodi da su doveloperi ovog „meme tokena“, u saradnji sa ostalima, lažno predstavili digitalno sredstvo da bi vještački napumpali cijenu, prije prodaje njihovog dijela zbog lične koristi.

Posljedično, podnošena je tužba sudu u Floridi protiv stvaralaca ove kritprovalute, koji su optuženi za pump and dump prevaru.

Prema tužbi od 77 stranica, Eric De Ford podnosi tužbu navodeći pump and dump šemu, organizovanu od strane stvaralaca LGB tokena i njihove kompanije LGBcoin.io.

Kompanija je angažovala NASCAR, Brandonbilt Motorsports, vozača Brandona Browna i konzervativne ličnosti kao što je Candance Owens i David J. Harris, između ostalih.

Kakva je bila šema

Optužba je da su lažno odobrili meme token na socijalnim medijima, dok su istovremeno skrivali pozamašnu sumu tokena u svom vlasništvu.

U tužbi je navedeno da su investitori koji su kupili token između 15. novembra 2021. i 15. marta 2022. godine, to učinili jer se vjerovalo da će NASCAR odobriti sponzorstvo LGB tokena od strane Browna. Međutim, pretrpili su značajne gubitke jer su kupili token po vještački napumpanoj cijeni.

“Strategija tužitelja je uspiješna,” navodi se u presudi. „Lažno navodeća promocija i odobravanje od strane poznate ličnosti, je uspjela da vještački podigne cijenu LGB tokena tokom relevantnog perioda, uzrokujući da investitori kupe ovu lošu investiciju po napumpanoj cijeni.“

U tužbi se navodi da je „Let's Go Brandon“ politički izraz, koji mnogo ljudi koristi kao prikriveno značenje, da bi iskazali nezadovoljstvo predsjednikom Bidenom.

Cijena tokena je naglo pala za 63%, između 30. decembra 2021. godine i 4. januara 2022. godine, kada su zvaničnici NASCAR-a izjavili da su se “predomislili”, te da neće dozvoliti developerima tokena da promovišu Browna.

Prema tužbi, balon LGB tokena tokom kog je cijena tokena skočila za više od 500%, pukao je skoro momentalno, nakon što je NASCAR povukao pristanak za sponzorstvo.

Lets Go Brandon analiza cijene

Prema prijavi, LGB token je 28. januara imao cijenu od nula dolara. U vrijeme pisanja ovog teksta cijena LGB tokena nije porasla, a trejding volumen se značajno smanjio.

LGB token je izgrađen na aktivnostim političkog marketinga, koje se inače izgrađuju preko poznatih ličnosti i političkih komentatora, naveo je investitore da pomisle da će ih ovo sredstvo obogatiti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.