Izgubljeni milioni zbog novog hakovanja Solane koje još jednom baca loše svjetlo na ovaj projekat

U ranim jutarnjim časovima, nepoznati haker je odnio najmanje 5 miliona dolara u SOL ali i drugim tokenima sa Solana digitalnih novčanika.

Cijena Solana tokena se održala na kritičnoj podršci nakon multi milionskog hakovanja ovog ekosistema, te su investitori rekli da razmišljaju šortovanju tokom pada cijene.

Haker je iskoristio propust i izvukao najmanje 5 miliona dolara SOL, SPL i ostalih tokena Solana ekosistema, sa Phantom i Slope digitalnih novčanika.

Ovaj hak je izazvao gnjev investitora, te je nekoliko njih preko tvitera pozivalo da se token šortuje.

Dok se SOL trguje sve slabije nakon ovih vijesti, za sada prodavači nisu supjeli da probiju pedesetodnevni prosjek (50 SMA) podrške na 37,5 dolara.

Ovaj hak ostavlja jako negativnu sliku na jedan od najvećih blockchaina za pametne ugovore, koji obećava brže i jeftinije transakcije nego Ethereum. Nekoliko padova mreže Solana blockchaina, tokom proteklih nekoliko mjeseci, već su umanjili njenu sposobnost da postane alternativa Ethereumu.

Šta pomaže ovom tokenu da ostane jak? Prema posmatračima, Solanin rasprodati staus i konstantno držanje tokena od strane velikih investitora, ili kitova, izgleda da pomaže ovoj kriptovaluti.

MintingM, kompanija za upravljanje kripto sredstvima iz Indije je izjavila:

„Ponuda SOL tokena je kontrolisana od strane kitova i čini se da oni ne prodaju svoje zalihe.“

Današnja tišina nam govori stvarno stanje junskog prekida rada Solanine platforme za pozajmljivanje i iznajmljivanje, Solend.

Devetnaestog juna, korisnici Solenda su glasali o preuzimanju najvećeg naloga na ovom protokolu, naloga jednog kita, čija se ekstremno visoka pozicija bližila likvidaciji. Potez da se zaobiđe rizik likvidacije naišao je na oštre kritike na društvenim mrežama kao suprotnost konceptu decentralizacije i demokratizacije finansija. Ipak, na dan glasanja, cijena SOL tokena je porasla za 6% i tokom sledećih šest dana je porasla za još 20%.

Isto kao što je Solana prošla kroz problem sa Solend-om, tako će vjerovatno proći i kroz problem sa ovim hakom, izjavili su iz kompanije MintingM.

Matthew Dibb, izvršni direktor za tehničke operacije kompanije Stack Funds je izjavio:

„Solana je pokazala slabe performanse u poređenju sa svojom konkurencijom, međutim, tokom današnjeg haka je pokazala da je relativno stabilna.“

Ipak, on je mišljenja da ćemo vidjeti nastavak pritiska prodaje tokom kraćeg vremensog perioda, kako se vijest o haku bude širila.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.