Izjava SEC komesara – agencija treba prestati odbijati spot Bitcoin ETFs

Hester Pierce, komesar SEC-a, skoro je objavila zapažanja u vezi sa neodobravanjem Bitcoin exchange-traded funds (ETFs) od strane ove regulatorne agencije.

„Vrijeme je da komisija prestane kategorički odbijati kripto exchage-traded proizvode,“ izjavila je Pierce. „Otpor komisije prema spot Bitcoin ETP (exchange-traded products), postaje legendaran.“

Trka za Bitcoin spot EFT na američkom tržištu postaje vatrena ali SEC ne posustaje.

Jedan od najglasnijih zagovarača omogućavanja ovog proizvoda je kompanija Grayscale Investment LLC, koja pokušava da prebaci Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) od 13,8 biliona dolara u ETF, još od aprila 2021. godine. Kompanija je podnijela zvanični zahtjev u oktobru 2021. godine i od tada se žestoko bori za spot Bitcoin ETF regulatorno odobrenje u Sjedinjenim Državama.

Grayscale je skoro angažovao vrhunskog advokata, koji je bio dio administracije predsjednika Obama, da se pripremi za pravni okršaj sa SEC-om, ukoliko SEC nastavi da odbija njihov zahtjev za spot Bitcoin ETF.

Nedostatak volje od strane SEC-a da odobri ovakav zahtjev ili da ponudi bolje pojašanjenje za način podnošenja ovakvog zahtjeva, mnogima u ovoj industriji nije jasan, dodala je Pierce.

„Iako je Bitcoin novo sredstvo, koncept dozvoljavanja sredstva kroz exchange-traded proizvode nije novina,“ objasnila je Pierce u objavljenom komentaru.

Australija je dozvolila svoj prvi spot Bitcoin ETF prošlog mjeseca, dok je u Kanadi isti zahtjev primljen od strane kompanije Fidelity u 2021. godini. U Sjedinjenim Državama SEC je dozvolio samo Bitcoin ETFs koji trguju sredstva budućih ugovora (futures contracts), dok regulator ostaje nejasan kada je u pitanju dozvoljavanje jednostavnijeg pristupa spot Bitcoin-a u finansijskim tržištima.

„Odbijanje u kontinuitetu od strane SEC-a je najasno mnogim posmatračima agencije,“ dodala je Pierce.

„Bitcoin tržište je naraslo, sazrelo, postalo likvidnije i privuklo više sofisticiranijih učesnika (u smislu tradicionalnog finansijskog tržišta).“

Pierce je zatvorila svoje komentare ponavljajući da dok nastavlja da zadirkuje SEC po pitanju njihovog stava prema spot Bitcoin ETFs, ostaje optimista da će agencija promjeniti svoje mišljenje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.