Izvršni direktor kompanije VanEck tvrdi da u skorije vrijeme Bitcoin ETF neće biti dostupan u Americi

Fondovi koji se trguju na berzama (ETFs – Exchange-Traded Funds) su doživjeli veliki porast u popularnosti tokom proteklih nekoliko godina, te privlače širok spektar investitora koji žele izloženost portfeljima različitih digitalnih sredstava. Dok investitori u tradicionalne dionice uživaju prednosti ETF-ova, kripto zajdnica željno očekuje potencijalni ulazak Bitcoin-spot ETF-a na tržište.

U svakom slučaju, Jan Van Eck, izvšni direktor kompanije za upravljanje globalnim investicijama VanEck, izjavio je da „nema šanse“ da će Bitcoin-spot ETF biti omogućen u Sjedinjenim Državama u skorijoj budućnosti.

Van Eck je dodao da ne vidi mogućnost da se ovo dogodi čak i da Komisija za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država (SEC) izgubi na sudu od kompanije Grayscale, koja je tužila ovog regulatora zbog blokiranja njenog poteza da konvertuje svoj Bitcoin fond u ETF.

„Čak i da SEC izgubi tužbu protiv Grayscale-a, oni će jednostavno odugovlačiti. Tako da stvarno ne vidim da će se ETF dozvoliti kroz godinu ipo dana.“

Ovaj preduzetnik se takođe osvrnuo na skorije podnošenje zahtjeva za ETF Ethereum fjučers fondove, od strane rivalskih kompanija, od kojih su već tri zahtjeva povučena svega nekoliko dana nakon podnošenja istih.

„SEC će samo odugovlačiti. Imaju toliko regulatornih alata da to čine.“

Zašto su ETF-ovi zabranjeni u Sjedinjenim Državama

ETF-ovi se odnose na investicione fondove koji se trguju na berzama, slično kao i pojedinačne dionice. Međutim, ovi fondovi su stvoreni da prate učinak specifičnih indeksa, sektora ili roba, te nude investitorima način izloženosti portfeljima različitih sredstava.

Iako su jako popularni na tržištu dionica, kripto investitori takođe pokazuju interes za Bitcoin fjučers ETF u Sjedinjenim Državama. U svakom slučaju, SEC i drugi regulatori su poprilično oprezni u omogućavanju Bitcoin-spot ETF-ova, navodeći zabrinutost oko zaštite investitora i integriteta tržišta.

Nekoliko kripto kompanija, uključujući Grayscale, popunilo je prijdlog za pokretanje Bitcoin-spot ETF-a ali regulatori još uvijek nisu odobrili ni jedan. Između ostalog, SEC je izrazio zabrinutost oko nedostatka sigurnosti i nadzora kod kripto berzi, koji bi mogao ometati njihovu mogućnost da regulišu EFT-ove bazirane na kriptovalutama kao što je Bitcoin.

Neke druge nadležnosti, kao što je Kanada i Brazil, su već dale zeleno svjetlo za Bitcoin ETF-ove u 2021. godini. Švajcarska je takođe odobrila prvi svjetski fizički podržan Bitcoin ETF godinu dana ranije.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.