Izvršni direktor kripto berze Coinbase izjavio da SEC želi da zabrani zalaganje na malo

Brian Armrstrong, izvršni direktor kripto berze Coinbase, je izjavio da se priča da glavni regulator Sjedinjenih Država za hartije od vrijednosti, namjerava da zabrani zalaganje.

Zalaganje uključuje depozit kriptovalute u određeni ugovor. Oni koji to učine, dobijaju kamatu na njihov depozit i mogu da potvrđuju blokove ukoliko se zalaganje vrši on-chain. Ova praksa se smatra mnogo efikasnijom i skalabilnijom nego što je rudarenje Bitcoina.

Armstrong je izjavio da „zalaganje nije hartija od vrijedosti“ i dodao da obezbjeđuje mnoge pogodnosti za kripto mreže.

Coinbase se već suočio sa ispitivanjem od strane SEC-a oko zajedničkih interesa o proizvodima. Coinbase je otkazao svoje proizvode za pozajmljivanje, nakon što je regulator zaprijetio optužnicom u 2021. godini. Kompanije je krajem 2022. godine objavila da je SEC zatražio informacije o njihovim uslugama uključujući „programe zalaganja i proizvode za stvaranje zarade od stabilnih novčića.“

Još uvijek nije jasno da li je navodna namjera SEC-a zabrana zalaganja za pružaoce usluga kao što je Coinbase ili je namjera ograničavanje zalaganja na osnovnom nivou. U svakom slučaju, teško je da regulator postigne ograničavanje na osnovnom nivou ukoliko FIAT valute nisu uključene.

Istaknuti blockchaini i tokeni, koji se oslanjaju na zalaganje, uključuju Ethereum (ETH), BNB Chain (BNB), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) i mnoge druge.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.