Jedna po jedna država izgurava Rusiju iz kripta

Švicarska, Singapur i Japan se pridružuju sankcijama!

Švicarska i Singapur se pridružuju kripto sankcijama protiv Rusije, kao rezultatu napada na Ukrajinu, dalje izolujući Rusiju od kripto tržišta. U međuvremenu, Japan objavljuje da i oni razmatraju kripto sankcije.

Poziv Ukrajine na zabranu kripto marketa za Ruse, odbijen je od strane kripto giganata kao što je Binance i Coinbase, ukoliko to zakon ne zahtijeva.

Iako nema zakonskih dekreta koji primorajvaju platforme berzi da zabrane ruske IP adrese, mnogi nisu ni trebali isti. Prateći zvanični stav Amerike da se Rusiji pojačaju sankcije, pet lokalnih, Južnokorejskih berzi, je juče objavilo da će zabraniti ruske IP adrese i da će zamrznuti njihove naloge.

Ovih pet berzi, su jedine koje su licencirane da izdaju kripto – fiat transakcije. Stoga, ova ujedinjena zabrana spriječava ruske korisnike da isplate njihova kripto sredstva u Južnoj Koreji.

Singapur i Švicarska objavljuju sankcije

Danas, Singapur je napravio neočekivanu objavu i primjenio sankcije protiv ruske Centralne banke, njihovih transakcija kriptovaluta i zabranili su izvoz vojnih sredstava i elektronike.

Prateći Singapur i Južnu Koreju, Švicarska je takođe objavila da bi i oni da zamrznu kripto sredstva koja pripadaju ruskim korisnicima. Stariji zvaničnik iz ministarstva Finansija je rekao:

“Zamrzavanje kripto sredstava je bitno jer Švicarska želi da zaštiti integritet svoje blockchain industrije.”

Evropska Unija je ranije nametnula sankcije za tradicionalne finansijske transakcije i nedavno je objavila da bi ove sankcije mogli proširiti na kripto tržište.

Japan će, takođe, sankcionisati Rusiju

Iako još uvijek nisu napravili zvanični korak ka ovome, Japan je takođe objavio da preispituju tendenciju Rusije da se osloni na kripto, da bi zaobišla sankcije,  kao i uvođenje sankcija da bi spriječili da se dogodi. Japanski ministar Finansija je rekao:

“Pomno pratimo situaciju transfera kao što je kripto i SPFS, sa ciljem da obezbijedimo efikasnost sankcija protiv Rusije.”

Vrlo je vjerovatno da će kripto zajednica čuti još vijesti o sankcijama protiv Rusije, počevši sa Japanom.