Joe Biden ove sedmice potpisuje izvršnu naredbu o kritpu

Predsjednik Joe Biden, se navodno priprema da potpiše izvršnu naredbu o kriptovalutama, ove sedmice, navodi se u jučerašnjem izvještaju Reutersa, u kom je citirana osoba bliska ovom pitanju.

Naredba, koja bi mogla imenovati osobu zaduženu na nadzor kripto tržišta, unutar regulatorne agencije, najranije bi mogla doći sutra, prema ovom izvještaju.

Nadležnost za nadzor tržišta digitalnih sredstava, nastavlja da tinja u glavama regulatora, koji su željni da zatvore jaz između onoga što predstavlja trgovinsku aktivnost, koja se događa izvan njihovog djelovanja.

Prošlog mjeseca, predsjednik odbora za trgovinu robom i fjučersima (CFTC – Commodity Futures Trading Commision), Rostin Behnam, rekao je na saslušanju odbora Senata, da njegova agencija želi da bude zadužena za regulaciju kripto spot tržišta.

Tokom ovog saslušanja, Benhama su pitali da li vodeća agencija za regulaciju kriptovaluta treba biti uspostavljena i da li ova agencija, zajedno sa komisijom za hartije od vrijednosti i berze, treba dijeliti odgovornost?

Špekuliše se, pogotovo Michael Fasanello, direktor trgovanja i regulatornih afera u Blockchain Intelligence Group, da će novom pojedincu biti data moć nadzora nad nekoliko partnerskih agencija.

Ove agencije uključuju CFTC, SEC, Financial Crimes Enforcement Network i Office of the Comptroller, sudeći prema riječima Fesanella.

Iako su neki, uključujući komesara SEC-a, Hestera Piercea, rekli da dodavanje novog regulatora u već postojeći miks “fragmentisanog regulatornog sistema” za finansijske proizvode, ne bi trebao biti glavni prioritet.

Kripto regulacije u Sjedinjenim Državama se zatežu tokom proteklih nekoliko godina, sa sve većim zahtjevima za izvještajima, koji se stavljaju na teret berzi, kao i ispitivanje stabilnih novčića, čija je vrijednost, generalno, vezana za fiat valute ili robu.

Prošle godine, odjeljenje trezora je proguralo zahtjev, da pojedinci moraju prijaviti transakcije u kriptu koje prelaze 10,000 dolara, službi unutrašnjih prihoda.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.