Još jedan DeFi protokol hakovan a ovaj put je nestalo 190 miliona dolara

Iz Nomad cross-chain bridge-a je ukradeno 190 miliona dolara u ponedeljak, a napad je opisan kao najhaotičniji DeFi napad do sada.

Lopovi su požurili da isprazne sredstva sa ovog mosta kada je vijest o ranjivosti objavljena, a za krađu ovih sredstava nisu bile potrebne ozbiljne programerske vještine.

190 miliona nestalo u napadu na Nomad

Nomad je postao meta poslednjeg devetocifrenog kripto napada.

Ovaj cross-chain most je pretrpio ozbiljan napad u ponedeljak, omogućavajući grupi lopova da odu sa cifrom od 190 miliona ukradenih digitalnih sredstava.

Novosti o napadu su se prvo pojavile na socijalnim medijima, nekon što su čuvari bezbjednosti primjetili ogroman odliv sredstava sa ovog mosta. Prema istraživaču kompanije Paradigm, tvitter nalog @samczsun, greška u Nomadovom repliciranom ugovoru je dozvolila korisnicima da depozituju malu količinu u Nomad most i da zatim iz njega izvuku znatno veću sumu sredstava, koju nikada nisu ni posjedovali. Dok je većina ovakvih hakova u DeFi prostoru izvršena od strane iskusnih programera, sa opsežnim poznavanjem Solidity programskog jezika, iskorištavanje ovog propusta je zahtjevalo jednostavnu copy/paste funkciju. Ovo znači da su se oportunisti udružili da ukradu sredstva sa ovog mosta, čim se saznalo za problem, što je rezultovalo ogromnim grabljenjem sredstava.

Iako ukupna suma još uvijek nije potvrđena, procjenjuje se da je ukradena vrijednost digitalnih sredstava oko 190 miliona dolara u wrapped Bitcoinu (WBTC), wrapped Ethereumu (WETH), USD Coinu (USDC) uz još neka digitalna sredstva. Ovo čini ovaj napad najvećim do sada u DeFi prostoru. Prema podacima stranice DeFi Llama, ovaj projekat sada ima svega 12,750 dolara u zaključanim sredstvima.

Nomad tim je u utorak ujutro objavio da istražuju „incident“ i da će obezbijediti nove informacije čim budu dostupne, ali još uvijek nema novih izvještaja.

Nomad je jedan od mnogih cross-chain projekata koji ima za cilj da omogući interoperabilnost između blockchaina. Njihov osnovni proizvod je Nomad token, koji dozvoljava korisnicima da prebacuju svoja sredstva između blockchaina Polkadot Moonbeam, Ethereum, Evmos i Milkomeda. Nomad tim je prikupio 22 miliona dolara u Polychain rundi prikupljanja u aprilu 2022. Ovo prikupljanje sredstava je podiglo vrijednost kompanije na 225 miliona dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.