jp morgan i bitcoin

JPMorgan pokreće interni Bitcoin fond za klijente privatnih banaka

Mega-banka je započela objavljivanje klijenatima Privatne banke da pokreće pasivni bitcoin fond u partnerstvu sa NIDIG-om.

JPMorgan Chase je prvi put ove nedelje počeo da ulaže u interni fond za bitcoin (BTC, -0,08%) svojim klijentima Privatne banke, dovršivši transformaciju iz mega-banke „nikad bitcoin“ u učesnika na tržištu digitalne imovine.

Prema riječima dvoje ljudi koji su upoznati sa tim, pasivno upravljani fond još nema ulaganja od klijenata. To bi se uskoro moglo promijeniti jer su savjetnici bili obaviješteni o fondu tek juče u razgovoru s bankom. JPMorgan je odbio da komentariše. Fond se nudi u partnerstvu sa NIDIG-om, koji je bitcoin ogranak firme za upravljanje imovinom Stone Ridge.

Fond, koji je CoinDesk oktrio javnosti krajem aprila, biće predstavljen klijentima kao najsigurnije i najjeftinije sredstvo za ulaganje u bitcoin dostupno na privatnim tržištima, rekli su izvori.

Izvršni direktor JPMorgan-a Jamie Dimon, skeptik o bitcoin-u, jednom je rekao da će otpustiti svakog zaposlenog u JPMorgan-u koji je trgovao bitcoin-om, a ovo je objavio Australian Financial Reviev. Nedavno je rekao da klijenti žele da ulažu u njih i stoga JPMorgan ima odgovornost da bezbjedno omogući kripto ulaganja.

“Nisam pristalica bitkoina, nije me briga za bitkoin”, rekao je Dimon za Vall Street Journal u maju. “Sa druge strane, klijenti su zainteresovani i ja im ne govorim šta da rade.”

Privatni fond bi takođe djelovao kao konekcija za fond kojim se trguje bitkoinima ako američka Komisija za hartije od vrijednosti ikada odobri kripto ETF, rekao je izvor.

JPMorgan nema ponudu za bitcoin za ETF pre SEC-a (Securities and Exchange Commission), ali ima skoro desetak drugih kompanija, uključujući Graiscale, za koji se široko očekuje da će na kraju pretvoriti svoj visoko vrijedni Greiscale Bitcoin Trust proizvod u ETF. Graiscale je u vlasništvu Digital Currency Group, matične kompanije CoinDesk-a.

NIDIG je takođe podnio zahtjev za Bitcoin ETF aplikaciju, koju SEC razmatra.

Svi klijenti JPMorgan-a za upravljanje bogatstvom nedavno su stekli mogućnost pristupa Bitcoin fondovima, poput GBTC-a preko brokerskog računa JPMorgan, prema Business Insider-u. Novi bitcoin fond, međutim, ograničen je na klijente JPMorgan Private Bank.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.