Justin Sun ubacuje dodatni kapital da bi spriječio urušavanje USDD (TRON) stabilnog novčića

U ponedeljak ujutro, Justin Sun je preko Tvitera objavio da je zamjenio oko 773 hiljade dolara Tron stabilnog novčića USDD.

„Ubacujem više kapitala – opustite se,“ tvitovao je osnivač Tron-a, oponašajući osnivača Terraform Labs kompanije, Do Kwon-a, prije Terra kolapsa u maju 2022. godine.

Justin Sun je prikazao i podatke transakcija na kojima se vidi da je zamjenio preko 203 hiljade dolara USDC-a i 570 hiljada dolara USDT-a za USDD stabilni novčić.

Inače vezan za cijenu dolara, USDD stabilni novčić se trgovao niže od jednog dolara od kraja oktobra 2022. godine. Ovaj token je pao na najnižu cijenu od 0,97 dolara.

Prema podacima stranice CoinMarketCap, trenutna cijena USDD novčića iznosi 0,98 dolara, nakon navedenog dodavanja kapitala.

USDD je trenutno osmi najveći stabilni novčić, sa tržišnom kapitalizacijom od oko 712 miliona dolara.

Ovo je jako mala količina kada je tržišna kapitalizacija u pitanju. Veliki igrači kao što je USDT i USDC imaju kapitalizaciju od 65,971 biliona dolara (USDT) i 45,033 biliona dolara (USDC).

Šta je to Tron USDD

Tron USDD je decentralizovani stabilni novčić, za kog je originalno planiran sličan proces stvaranja i sagorjevanja kao i kod Terra UST-a. Ovaj proces je izmjenjen nakon što je Terra UST izgubio poveznicu sa dolarom.

U revidiranom modelu, whitelisted članovi Tron DAO Reserve mogu sagorjevati Tron tokene (TRX) da bi stvorili više USDD stabilnog novčića. I Terra UST je imao ovakav sistem, gdje su korisnici mogli da sagorjevaju LUNA tokene da bi pravili više UST stabilnog novčića.

Tron sada tvrdi da USDD ima ogromnu podršku u drugim kriptovalutama i novčićima kao što je Bitcoin, USDC, TRX i drugi „jako likvidni“ tokeni, sudeći prema projektnoj dokumentaciji.

Količina tokena koja podržava ovaj stabilni novčić iznosi preko 200%, prema objavi USDD-a.

Iako je ovaj stabilni novčić već neko vrijeme gubi odnos od 1:1 sa dolarom, čini se da ovaj hibridni model ne uliva previše povjerenja u investitore.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.