Južna Koreja će pokrenuti sistem za praćenje kriptovaluta u 2023.

Ministarstvo pravde Južne Koreje je objavilo plan za uvođenje sistema praćenja kripto sredstava, da bi spriječili aktivnosti pranja novca i da bi povratili sredstva povezana sa kriminalnim aktivnostima.

Sistem za praćenje kriptovaluta će se koristiti za praćenje istorije transakcija, izvlačenje informacija povezanih sa transakcijama i provjeru izvora sredstava prije i nakon plaćanja, objavio je lokalni madijski servis khgames.

Iako je pokretanje ovog sistema zakazano za prvu polovinu 2023. godine, ovo ministarstvo Južne Koreje je podijelilo planove za razvoj nezavisnog sistema za praćenje i analizu u drugoj polovini godine. Grubi prevod objave ministarstva glasi:

„Kao odgovor na sofisticiranost krimilana, mi ćemo poboljšati forenzičku infrastrukturu. Izgradićemo sistem pravde koji ispunjava međunarodne standarde.“

Južnokorejska policija je ranije napravila sporazum o saradnji sa pet lokalnih kripto berzi, vezan za kriminalnu saradnju, te stvorila bezbjedno trgovinsko okruženje za kripto investitore.

Vrhovni sud Južne Koreje presudio je da kripto berza BitHumb mora platiti odštetu investitorima, koju je prouzrokovao prekid usluga od sat ipo vremena, 12. novembra 2017. godine.

Presuda Vrhovnog suda naređuje isplatu šteta od 6 do 6,400 dolara, za 132 oštećena investitora.

„Teret troškova tehnoloških kvarova treba snositi operater koji pruža usluge, a ne korisnik usluga koji plaća naknadu za korištenje istih,“ navodi se u presudi.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.