Južnokorejski tužioci izjavili da je Do Kwon u Srbiji

Tužioci iz Južne Koreje tvrde da se Do Kwon „krije“ u Srbiji i zahtjevaju od Evropske nacionalne policije da ga predaju njima. U međuvremenu, Terra Luna Classic (LUNC), token koji je pokrenuo Do Kwon, je doživjela nekoliko turbulentnih sati.

Jose Ilbo je prenio da je kancelarija Okružnog tužioca Južne Koreje, koja se bavi istraživanjem Do Kwon-a od LUNA i UST kolapsa u maju, potvrdila da Do Kwon „živi u Srbiji“ nakon „dobijanja informacija“ o njegovom mjestu boravka.

Tužioci su dodali da je Kwon otišao u Srbiju preko Dubaia u septembru, nekon što je napustio Južnu Koreju preko Singapura u vrijeme kolapsa.

Takođe su dodali da „bi radili sa“ zvaničnicima u Srbiji sa ciljem da se Kwon privede pred lice pravde.

Ministarstvo pravde Južne Koreje je takođe intervenisalo i sada je „u procesu dogovaranja saradnja sa vladom Srbije.“

Izgleda da je cijena LUNC tokena doživjela pad kada se ova vijest pojavila, mada bi ovaj pad cijene mogao biti i zbog drugih faktora. Cijena ostalih tokena se takođe smanjuje u proteklih nekoliko sati.

Do Kwon je tražen zbog otpužnice za prevaru i povredu zakona kapitalnih tržišta i za njim je izdata crvena Interpol potjernica.

Crvena potjernica poziva sprovodioce zakona širom velikog broja svjetskih nacija da privedu osumnjičenog i da čeka izručenje u pritvoru. Južna Koreja i Srbija nikada nisu potpisale sporazum o izručivanju osumnjičenih iako su obe države potpisale Evropsku konvenciju o protokolima izručivanja.

Zašto je Kwon možda otišao u Srbiju

Južnokorejski novinski portal Joongang Ilbo je razgovarao sa nekoliko starijih tužilaca da bi se uvjerili zašto je Do Kwon, koji nema poznanika u Srbiji, možda odlučio da otputuje u ovu državu. Tužioci su pristali na razgovor pod uslovom da ostanu anonimni.

Jedan od zamjenika glavnog tužioca je izjavio:

„Srbija je zemlja u kojoj Interpol ima vrlo slab uticaj. Očekujem da će tamošnje vlasti zauzeti pasivan pristup prema njegovom izručenju.“

Jedan tužilac je izjavio da je Do Kwon možda ugledao moguću borbu protiv izručenja i da je već spreman da se bori protiv toga. Veliki broj pravnih sistema dozvoljava državama da odbiju zahtjev za izručenje „u slučaju političkih zatvorenika.“ Isti tužilac je naglasio da je Do Kwon vjerovatno već „spremio teren“ za žalbu „povezanu sa izručenjem.“

Ovaj medijski portal je još u septembru naglasio da su predstavnici Do Kwon-a poslali izjavu Wall Street Journal-u u kojoj tvrde da je „tužba iz Južne Koreje, protiv Do Kwon-a, politički motivisana.“

On je iznio sličaj stav i na društvenim platformama.

Početkom ovog mjeseca, južnokorejski tužioci nisu uspjeli da privedu saosnivača kompanije Terraform Labs, Daniel Shin-a, zajedno sa još sedam trnutnih ili bivših Terra investitora i programera. Sud je odbio da izda nalog za hapšenje ove grupe ljudi, ali se tvrdi da tužioci spremaju još jedan pokušaj.

Do Kwon je dočekao ove vijesti sa osmijehom, te tvrdi da su tužioci korak dalje od zatvaranja obruča oko Terraform Labs-a.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.