Wyoming kripto

Kako je Vajoming postao kripto čvorište

Vajoming je bila prva američka država koja je prihvatila kriptovalute. Brzo je postala jedna od najprikladnijih kripto područja u SAD-u.

Ukratko

Vajoming je donio nekoliko zakona koji su postavili temelje za procvat industrije kriptovaluta.
Država nudi poreska oslobođenja i dobrodošlu regulatornu klimu za vlasnike kripto i preduzeća.
Takođe je pokrenula pionirsku bankarsku povelju za ovaj sektor i legalno priznaje DAO.

Vajoming brzo postaje svjetionik za usvajanje kriptovaluta u Americi, uspostavivši zreo pravni okvir potreban za procvat industrije digitalne imovine.

Vajomingovo vođstvo u regulaciji kriptovaluta

Vajoming brzo postaje vodeći američki kripto centar. Posljednjih godina pro-kripto propisi i nulti porez na prihod preduzeća i ličnih preduzeća privukli su pažnju nekih od najvećih kripto kompanija, uključujući Ripple i Kraken.
U posljednjih nekoliko godina usvojeno je oko 24 zakona vezana za kripto krizu, što je dovelo do toga da je Vajoming postao država koja je najprikladnija za kripto krizu u SAD-u. Slijedeći primjer Vajominga, druge države poput Teksasa, Nevade, Sjeverne Dakote, Ilinoisa i Montane, počele su da prihvataju “kripto račune”.
Godine 2018., House Bill 19 (HB 19), izuzeo je kriptovalute od zahtjeva za licenciranje prenosa novca u državi. Štaviše, svi koji razvijaju, prodaju ili omogućavaju razmjenu tokena blckchain-a, bili su izuzeti iz zakona o prenosu novca.
Druge države, poput Njujorka, nalažu operaterima kriptovaluta, zasnovanim na blokchain-u, da dobiju licencu za prenos novca pod nazivom BitLicense. Neki podnosioci zahtjeva imaju poteškoće u dobijanju licence. Vajomingov Sandbok za finansijsku tehnologiju, u međuvremenu, omogućava blockchain startupima, da testiraju nove proizvode i tehnologije bez brige o propisima.

Vajoming se takođe odrekao poreza povezanih sa kriptovalutama na državnom nivou. Dok država priznaje kriptovalute kao vlasništvo, „Zakon o oslobađanju od poreza na kripto imovinu“ (SF111) usvojen 2018. Godine, izuzeo je ovu klasu imovine od poreza na imovinu.

To znači da se kripto transakcije koje obavljaju firme i pojedinci iz Vajominga ne oporezuju na državnom nivou. Međutim, kripto aktivnosti u državi podliježu posebnim federalnim porezima. Godine 2019. usvojen je još jedan kritični zakon pod nazivom Vajoming Utiliti Token Act (HB 62). Ovaj zakon je proglasio da će tokeni izdati na blockchainu sa „odgovorajućim potrošačkim karakteristikama“ biti izuzeti iz zakona o hartijama od vrednosti i da će se smatrati samo kao nematerijalna lična svojina.

Vajoming pozdravlja kripto banke

Do danas su američki regulatori pokazali nespremnost da dozvole bankarske usluge za kripto sektor. Kao rezultat toga, mnogi kripto startupi su se borili da dobiju osnovne usluge bankovnog računa za operacije širom zemlje.
Vajoming je, međutim, uveo novu bankarsku povelju za industriju kako bi promijenio način kripto bankarstva. Država je 2019. godine usvojila zakon pod nazivom HB0074 koji odobrava kripto banke, poznate kao depozitarne institucije posebne namene (SDPI).

Odsjek za bankarstvo u Vajomingu do sada je dodelio četiri bankovne povelje, ali očekuje se još nekoliko u budućnosti.
Godine 2018. vodeća kripto berza Kraken, bila je prva firma koja je postala SDPI, a slijede je Avanti Finance, Wyoming Deposit and Transfer i Commercium Financial. Ovim entitetima, sa državnom dozvolom, je dozvoljeno da pružaju kritične finansijske usluge poslovima sa kriptovalutom i nude uzimanje depozita, starateljstvo i povjerenje za kriptovalute.
SDPI su samo za poslovne deponente, od njih se zahtijeva da imaju 100% rezerve u svakom trenutku i ne mogu davati kredite. Za razliku od većine tradicionalnih banaka, osiguranje FDIC-a nije potrebno.

Godine 2021, Vajoming je usvojio zakon 38, dozvoljavajući decentralizovanim autonomnim organizacijama (DAO), da se registruju kao društvo sa ograničenom odgovornošću (LLC). Time je Vajoming postavio temelje da DAO-i, sa sedištem u SAD, budu pravno priznati. Zakon takođe dozvoljava društvima sa ograničenom odgovornošću da postanu DAO. Zakon je opisan kao prekretnica koja otvara vrata američkim entitetima da se decentralizovano organizuju na blockchainu.
Vajoming takođe ima jeftine i bogate izvore energije, sa povoljnim uslovima za operacije kripto rudarstva. Ratifikovani račun (HB 113) iz 2019. godine omogućava električnim kompanijama da pregovaraju o posebnim komunalnim sporazumima, van standardnih tarifa. Prema zakonu, velike rudarske kompanije takođe mogu kupiti elektrane i pokrenuti operacije rudarenja kriptovaluta.

Vajomingovo zakonodavstvo, pogodno za kripto krizu, učinilo je državu privlačnom destinacijom za kompanije kriptovaluta, sa sjedištem u SAD. U međuvremenu, pojedinačni vlasnici kripto imovine, mogu dobiti zaštitu zakona Vajominga, preseljenjem u Vajoming, fizičkim premještanjem svojih sredstava negdje u državu, ili osnivanjem sopstvenog Vajoming LLC preduzeća, korporacije, fondacije ili drugog poslovnog subjekta. Kako kripto počinje da se širi širom svijeta, Vajoming ima dobre šanse da postane jedno od vodećih područja za napredak i razvijanje ove tehnologije.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj članak nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovde sadržanih informacija.