Kako je XRP uspio da podigne cijenu za 33% u proteklih 7 dana

Cijena XRP tokena je porasla za 33% i probila ključnu zonu otpora, kao što ste mogli primjetiti u protekloj sedmici.

Ovaj token je zabilježio i skok u cijeni 22. septembra, dok je skoro cijelo kripto tržište bilo crveno. Iako je u to vrijeme cijena Bitcoina porasla za 4,9% a Ethereum za 7,3%, možemo se složiti da je XRP vodio kada su u pitanju procenti rasta cijene.

Prema podacima stranice CoinMarketCap, tranutno cijena XRP-a iznosi 0,5 USD.

Informacije o legalnom sporu sa SEC-om podižu optimizam investitora

Cijena XRP-a je pokazala skok od preko 45% od avgusta. Navodno, Ripple Labs je podnio zahtjev za donošenje presude 18. septembra, što znači da sud treba da donese odluku prema iznesenim činjenicama o tome da li je XRP finansijski instrument.

Skorije informacije o ovoj legalnoj proceduri su dovele do povećanja optimisma i podizanja sentimenta investitora, kada je u pitanju dugoročno čuvanje XRP-a.

XRP napokon doživljava pomake, uprkos preprekama koje su mu stajale na putu od strane šireg kripto tržišta. Ovaj skok cijene je posljedica razvoja događaja u pravnom sporu između Ripple-a i SEC-a.

Iako su se i SEC i Ripple dogovorili da se ovaj spor privede kraju, sudeći prema nekoliko postova Stuarta Alderoty-a na tviteru, izgleda da je Ripple uvjereniji da će pobijediti. Stuart je pravni savjetnik kompanije Ripple i izjavio je da SEC nije uspio da potkrijepi dokazima Howey Test, koje je od njih tražio sud. Ovaj test pomaže regulatorima da procijene i kategorišu sredstvo kao finansijski instrument.

Brad Garlinghouse, izvršni direktor kompanije Ripple, čvrsto vjeruje da SEC vjerovatno nije spreman da poštuje zakon, već želi da ga izmjeni.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.