kako ne izgubiti novac u kriptu

Kako ne izgubiti novac u kriptu

Kriptovalute su poznate po tome što su nestabilne. A tamo gdje postoji nestabilnost postoji ogromna prilika da se zaradi ali i izgubi novac. Ako ulažete na osnovu onoga što neka slavna osoba tvituje ili onoga što vam samoproklamovani stručnjak kaže da uradite, postoji velika šansa da će vas to koštati. Evo 10 jednostavnih pravila koja će vam pomoći da razumijete koje su uobičajene greške koje treba izbjegavati da biste pametnije rukovali svojim novcem.

1.Nemojte slijepo slijediti „stručnjake“. Uvijek uradite sopstveno istraživanje

Kripto “stručnjake” ćete pronaći u svakom kutku interneta. Možda će vam ovo biti teško povjerovati, ali nema pravih kripto stručnjaka. Kriptovalute su previše nestabilne da bi iko mogao precizno predvidjeti njihove cijene. Dakle, sami istražujte.

2.Ne ulazite u kriptovalute niske likvidnosti. Možete se lako zaglaviti

Likvidnost je lakoća sa kojom se kripto može kupiti i prodati. Ako kriptovaluta ima nisku likvidnost, možda nećete moći lako da je prodate kada dođe pravo vrijeme. I umjesto da zaradite, završićete sa tim i iygubiti novac.

3.Ne pokušavajte da „mjerite“ vrijeme na tržištu

Kad pogledate unazad, sve vam izgleda veoma logično i očigledno. Možda ćete požaliti što niste kupili bitkoin za 1.000 dolara ili ga niste prodali kada je bio na svom vrhuncu. Ovo žaljenje vas neće dovesti ni do ničega. Istražite i ako mislite da je određena kripto kriva potcijenjena, onda je kupite. Ili, ako mislite da je precijenjena,onda je prodajte.

4.Kupi glasinu, prodaj činjenicu.

Ova ideologija funkcioniše na većini finansijskih tržišta. Recimo da se očekuje da će određeni kripto projekat najaviti neke nove funkcije koje mijenjaju igre. Kada prvi put čujete za ovo, kupite kripto. Kako sve više ljudi počinje da čuje o ovome, cijena će rasti. Kada se najavi stvarna implementacija funkcije, cijena će iznenada pasti! Zašto? Zato što će rani kupci prodati i knjižiti svoj profit. Riječ upozorenja – uverite se da je glasina zasnovana na stvarnosti!

5.Ne igrajte se derivatima osim ako niste profesionalac

Derivati su finansijski instrumenti koji svoju vrijednost izvode iz neke imovine npr. kamatne stope, cijene kriptovaluta itd. Fjučersi i opcije su uobičajene vrste derivata koji su dizajnirani da smanje rizik i zaštite od neizvjesnosti. Ali u pogrešnim rukama derivati su recept za finansijsku katastrofu. Zato se nemojte igrati derivatima osim ako zaista ne znate šta radite.

6.Ne kupujte NFT -ove ako vam ne daju neka ekskluzivna prava

Nezamjenjivi tokeni (NFT) su danas u modi. Čuli smo za pikseliranu grafiku koja se prodaje za milione. Ne nasjedajte na ovu glasinu. Osim ako vam NFT ne daje neko ekskluzivno pravo, ono je bezvrijedno.

7.Nikada ne skraćujte Bitcoin. Nikad

Skraćivanje ili kratka prodaja je kada prodajete kriptovalute koje nemate u nadi da će se njihova cijena srušiti. Nikada ne skraćujte Bitcoin. Kripto industrija zapravo ima termin za investitora koji bankrotira kratkom prodajom bitkoina-Ashdraking.

“Lord Ashdrake” je bio rumunski trgovac bitkoinima koji je zaradio tonu novca skraćujući Bitcoin. A onda ga je skratio na 300 dolara. Bitcoin je za nekoliko nedelja zumirao na 600 dolara, a Ashdrake je bankrotirao.

8.Ne ostavljajte kripto na berzi

U kripto svijetu postoji izreka – „Ne ključeve i ne novčiće“. Kada svoj kripto držite u centralizovanoj berzi, zapravo nemate nikakvu kontrolu nad njim. Ako neko hakuje berzu ili njeni vlasnici nestanu, gubite svu svoju kriptovalutu! Zato uvijek čuvajte kriptovalute u svojim novčanicima – papiru, hardveru ili softveru.

9.Naučite da koristite novčanike – papir i HD

Ako slučajno izbrišete aplikaciju za mobilno bankarstvo, gubite li novac? Ne. Možete jednostavno ponovo instalirati aplikaciju. To je zato što vaš novac drži banka. Kripto je veoma različit. Ako izbrišete svoj kripto novčanik bez pravljenja rezervne kopije, izgubićete sav svoj kripto! Dakle, naučite kako da koristite kripto-novčanike-papir, hardver i softver.

10.Pročitajte Future Money Playbook prije nego što počnete da ulažete

Ulaganje u kripto nije jednostavno. Mnogo je tehničkih i finansijskih problema koje morate prvo naučiti. Napisao sam Future Money Playbook samo za nove investitore. Može se besplatno preuzeti, pa ga svakako pročitajte prije nego što investirate u kriptovalute.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.