Kalifornija na putu da napravi detaljan kripto regulatorni okvir – Guverner potpisao izvršnu naredbu

Guverner Kalifornije, Gavin Newsom, potpisao je izvršnu naredbu za kriptovalute, koja treba da stvori detaljan regulatorni okvir za ovu industriju.

Naredba će spojiti kancelariju za ekonomski razvoj sa ostalim odjeljenjima kao što je finansijska zaštita, inovacije i poslovi kalifornije, usluge za potrošače i agenciju za nekretnine, prilikom izrade opširnog uputstva za rad u ovom prostoru.

Novi regulatorni okvir Kalifornije

Naredba ima za cilj:

„Da stvori transparentno i doslijedno poslovno okruženje za kompanije koje rade sa blockchainom, uključujući kripto sredstva i povezane finansijske tehnologije, koje harmonizuju federalne zakone i zakone Kalifornije, balansiraju dobrobiti i rizike za potrošače i uvrštavaju vrijednosti Kalifornije kao što je kapital, inkluzivnost i zaštita životne sredine.“

Direktor guvernerove kancelarije za poslove i ekonomski razvoj, Dee Dee Myers, izjavila je da je jedna četvrtina, od 800 kompanija koje su u blockchain biznisu, stacionirano u Kaliforniji. Zato će ova izvršna naredba stvoriti regulacije koje će pomoći ovim kompanijama da odgovorno rade u ovoj državi.

Izvršna naredba zahtjeva od agencija da kosultuju ulagače, kritičare i zagovornike potrošača. Agencija će se takođe konsultovati sa drugim državnim agencijama, te će uzeti u razmatranje federalni izvještaj o kripto sredstvima, prije donošenja svog nalaza.

Myers je spomenula kako će blockchain tehnologija donijeti revoluciju svemu, od transakcija do zaštite identiteta.

Ulagači pozdravljaju potez Kalifornije

Nekoli grupa u ovoj industriji je komentarisalo potez Kalifornije. Predsjednik komore za digitalni komerc, Perianne Boring, je izjavila:

„Izvršna naredba Kalifornije prepoznaje ulogu blockchain tehnologije, podstičući rast zapošljavanja i ekonomske konkurentnosti države.“

Cilj Kalifornije je da stvori regulacije koje su u skladu sa federalnim zakonima i ova država je dala mandat svojim agencijama da objave svoj izvještaj nakon što to urade federalne agencije.

Pored Kalifornije, ostale države takođe čekaju izvještaj federalnih agencija prije nego što krenu u proceduru stvaranja regulatornog okvira. Očekuje se da će federalne agencije objaviti izvještaj za 3 – 6 mjeseci, tako da kripto industrija može očekivati jako zauzetu godinu, u smislu regulacija.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.