kambodža

Kambodža ponovo potvrđuje stav vezan za kripto

Kambodžanske vlasti su navodno rekle da nijedna kompanija za kriptovalute još nije dobila poslovnu licencu i da je obavljanje aktivnosti u vezi s kriptovalutama u zemlji i dalje nezakonito.

Fintech industrija brzo raste

Kambodžanska vlada nije dala zeleno svjetlo za izdavanje ili korištenje bilo koje kriptovalute u zemlji, navodi se u izvještaju. U izvještaju, koji citira dokument koji je nedavno objavilo Ministarstvo finansija i ekonomije, navodi se da je još uvijek nezakonito kreirati, distribuirati ili trgovati kriptovalutama u Kambodži.

Prema izvještaju China News Servicea, iako ministarstvo priznaje da fintech industrija brzo raste, ipak je ponovljeno da je dugotrajna zabrana trgovine kriptovalutama i dalje na snazi. Kako je ranije pisao Bitcoin.com News, kambodžanske vlasti su 2018. objavile da su promet ili trgovina kriptovalutama bez dozvole nezakoniti.

Vlasti su tada upozorile da kripto aktivnosti imaju potencijal da izazovu rizik za javnost i društvo. Promjenjivost kripto imovine, kao i nedostatak podrške osnovnom imovinom, neki su od rizika spomenutih u izjavi od 11. maja 2018. Nedostatak zaštite potrošača, sajber kriminal i gubitak sredstava zbog hakovanja su drugi rizici koji se spominju u izjavi.

Kambodža i izrada Fintech politike

U novom saopštenju koje su zajedno izdali Narodna banka Kambodže, Komisija za vrijednosne papire i Nacionalna policijska agencija, Ministarstvo finansija je ponovilo da nijednoj kompaniji za kriptovalute nije izdata dozvola za poslovanje.

U međuvremenu, izvještaj China News Service otkrio je da Kambodža trenutno izrađuje svoju politiku razvoja fintech-a koja, prema ministarstvu finansija, osigurava da zemlja u potpunosti ima koristi od razvoja ove tehnologije u nastajanju, a minimizira povezane rizike.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.