kanada

Kanada će u novom budžetu preispitati kriptovalute, stabilne coine i CBDC

Kanadska vlada je izrazila zabrinutost u vezi sa rizicima koje digitalna imovina i digitalizacija novca mogu predstavljati za njen finansijski sistem kao razlog za pokretanje konsultacija.

Kanadska savezna vlada će pokrenuti konsultacije o kriptovalutama, stabilnim coinima i digitalnim valutama Centralne banke (CBDC) kako je otkriveno u njenom novom mini-budžetu.

Vladina „Jesenja ekonomska izjava za 2022.“ koju je 3. novembra objavila potpredsjednica vlade Chrystia Freeland radi kao fiskalno ažuriranje u vezi sa glavnim godišnjim budžetom. Saopštenje je uključivalo i „Rješavanje digitalizacije novca.

U njemu se navodi da porast kriptovaluta i digitalizacije novca “transformiše finansijske sisteme u Kanadi i širom svijeta” i da regulacija finansijskog sistema u zemlji “treba da ide u korak”.

U saopštenju se ističe da digitalizacija novca “predstavlja izazov za demokratske institucije širom svijeta”, naglašavajući upotrebu kriptovaluta u izbjegavanju sankcija i finansiranju nezakonitih aktivnosti u zemlji i inostranstvu.

U saopštenju, vlada navodi da će konsultacije sa dionicima o digitalnim valutama, stabilnim coinima i CBDC-ima biti pokrenute 3. novembra, iako je još uvijek nejasno koje će zainteresovane strane biti angažovane.

Razumije se da su najavljene konsultacije dio vladine namjere da pokrene “reviziju zakonodavstva u finansijskom sektoru fokusiranu na digitalizaciju novca i održavanje stabilnosti i sigurnosti finansijskog sektora”, što je bio dio budžeta za 2022. objavljenog 7. aprila.

Ovaj pregled će takođe ispitati “potencijalnu potrebu” kanadskog CBDC-a u svjetlu ovih rizika.

U januaru su u glavnom gradu Ottawi izbili protesti u vezi sa mandatom vakcine protiv COVID-19 i restrikcijama u Kanadi, a demonstranti su migrirali na platforme za prikupljanje kriptovaluta nakon što su izbačeni sa konkurentskih platformi za prikupljanje fiat sredstava.

Pokrajina Ontario proglasila je vanredno stanje 11. februara zbog blokade puteva demonstranata zbog čega je njena vlada zamrznula milione donacija demonstrantima, u vrijeme kada su demonstranti prikupili oko 21 bitcoin u vrijednosti od 902.000 dolara.

Premijer Justin Trudeau pozvao se na Zakon o vanrednim situacijama 14. februara po prvi put u istoriji Kanade dajući mu moć da zamrzne bankovne račune demonstranata i nadgleda “velike i sumnjive transakcije”, uključujući kriptovalute.

Dva dana kasnije kanadska federalna policija poslala je pisma na nekoliko kripto berzi zahtjevajući da prestanu da obrađuju transakcije više od 30 specifičnih adresa kripto novčanika povezanih sa protestima koji su u toku.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.