bijela kuca

Kancelarija Bijele kuće traži javno mišljenje o implikacijama na kripto-klimu

Prateći nedavnu izvršnu naredbu koju je potpisao predsjednik Joe Biden, OSTP se obratio široj javnosti kako bi identifikovao energetske i klimatske implikacije povezane s digitalnom imovinom.

Kancelarija za nauku i tehnološku politiku (OSTP), Izvršna kancelarija predsjednika Sjedinjenih Država, započeo je studiju kako bi identifikovao obim za kompenzaciju korištenja energije i klimatskih promjena u vezi sa digitalnom imovinom.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je 9. marta izvršnu naredbu kojom se nalaže raznim saveznim agencijama da ispitaju implikacije digitalne imovine na šest ključnih oblasti — zaštitu potrošača i investitora, finansijsku stabilnost, finansijsku uključenost, odgovorne inovacije, globalno finansijsko vodstvo Sjedinjenih Država i borba protiv nedozvoljenih finansijskih aktivnosti.

Kao dio inicijative, OSTP je pozvao širu javnost i druge zainteresovane strane da podijele svoja gledišta o različitim faktorima koji doprinose korištenju energije i klimatskim uticajima svih vrsta digitalne imovine i kriptovaluta.

Danas je @WHOSTP izdao Zahtjev za informacijama tražeći VAŠ doprinos o energetskim i klimatskim implikacijama digitalne imovine. Obavezno odgovorite do 17:00 ET 9. maja. https://t.co/oRLqYHPG9l

— Kancelarija Bijele kuće za politiku nauke i tehnologije (@WHOSTP) 25. marta 2022

Izvršna naredba predsjednika Bidena zahtijeva od OSTP-a da podnese izvještaj o digitalnoj imovini kako bi se identifikovali faktori koji negativno ili pozitivno utiču na zabrinutost u pogledu energije i klime. Prema službenom obavještenju:

„Ovo pravo na informacije (RFI) posebno traži komentare o protokolima, hardveru, resursima, ekonomiji i drugim faktorima koji oblikuju korištenje energije i klimatske uticaje svih vrsta digitalne imovine.”

Osim toga, OSTP traži javno mišljenje o potencijalnim prednostima digitalne imovine u rješavanju rastućih energetskih i klimatskih problema. Prema obavještenju, savezna vlada će koristiti nalaze studije da diktira budući razvoj ili putanje industrije u vezi s digitalnom imovinom.

Pozivaju se javnost i organizacije da dostave komentare najkasnije do 17:00 sati. ET 9. maja 2022.

Američka ministarka finansija Janet Yellen, koja je kroz istoriju dijelila anti-kripto osjećaje, nedavno je priznala “značajnu ulogu” koju imaju kriptovalute:

„Postoje koristi od kriptovaluta, a mi prepoznajemo da inovacije u platnom sistemu mogu biti zdrava stvar.“

Vidim veliku snagu u američkoj ekonomiji. Imamo izuzetno snažno tržište rada, istorijski nizak broj nezaposlenih, a potrošačka potrošnja i dalje ostaje jaka.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.