katalonija

Katalonija gradi svoj vlastiti metaverzum

Vlada se nada da će Barselonu učiniti digitalnim čvorištem tako što će studentima univerziteta ponuditi različite programe vještina i kampove za razvijanje talenata.

Katalonski generalni direktor za inovacije Daniel Marco je u ekskluzivnom intervjuu sa glavnim urednikom Cointelegrapha Alexom Cohenom razgovarao o nekim od ključnih napora koje je vlada poduzela i na kojima radi na tome da region postane digitalni centar. Markovi komentari došli su tokom Evropske konvencije o blockchainu (EBC) 2022.

katalonija 1

Marko je rekao da je pandemija COVID-19 u protekle dvije godine zaista pomogla u propagiranju ideje digitalne ekonomije, koja je dio glavne ekonomije. Dalje je naveo primjer Evrope, koja je krenula u digitalizaciju energetskog sporazuma i nekoliko drugih digitalnih ugovora.

Marco je 2014. preuzeo dužnost direktora Strategije vlade SmartCatalonia, nadgledajući inicijativu da Katalonija postane “pametna zemlja” od značaja na globalnoj sceni. A s pojavom blockchain tehnologije i metaverzuma, ministar radi na stvaranju potpuno digitalne ekonomije inspirisane fizičkim svijetom.

Otkrio je da vlada radi na izgradnji katalonskog metaverzuma pod nazivom Cataverse. On je objasnio:

“Cataverse će biti povezan sa katalonskim jezikom i katalonskom kulturom. To je ono što želimo da imamo u ovom metaverzumu, da katalonski entiteti koji rade stvari za kulturu mogu to učiniti u metaverzumu.”

Katalonski ministar za inovacije je nastavio sa rasvjetljavanjem vladinih planova da Barcelona postane digitalno središte. Rekao je da će mnogo toga zavisiti od talenta, a vlada je donijela nekoliko politika i univerzitetskih programa kako bi se taj talenat gajio među mladima. On je rekao:

„Imamo veoma jake politike za generisanje talenata koji dolaze sa univerziteta, ali takođe mnogo usavršavamo programe kao što su kampovi za obuku i druge aktivnosti jer su nam potrebni različiti profili.”

Dodao je da Vlada pokušava da spoji oboje, odnosno da gaji nove talente i privuče više biznisa uz prijateljsko radno okruženje.

Na pitanje o blockchain projektima u kojima turisti mogu komunicirati u Barseloni, ministar je naveo primjer projekta fokusiranog na osobnu zdravstvenu zaštitu i nekoliko drugih koji se baziraju na javnom prevozu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.