kazahstan

Kazahstan nemeće ograničenja kupovine maloprodajnim investitorima

Vlasti u Kazahstanu uvele su ograničenja na količine kriptovaluta koje maloprodajni investitori mogu kupiti na lokalnim berzama. Zvaničnici su odluku obrazložili navodeći potrebu da se privatna lica zaštite od izloženosti rizicima povezanim sa digitalnom finansijskom imovinom.

Investitori u Kazahstanu mogu da kupe do 1.000 dolara mjesečno u kripto valutama bez prijavljivanja prihoda.
Kazahstan je usvojio ograničenja za kupovinu kriptovaluta koje obavljaju mali investitori na berzama registrovanim u Međunarodnom finansijskom centru Astana (AIFC), objavio je lokalni poslovni portal Capital, citirajući Upravu za finansijske usluge Astane (AFSA).

Publikacija napominje da je odgovarajuće izmjene pravila koja regulišu aktivnosti u finansijskom centru u Nur-Sultanu predložio Regulatorni komitet za finansijske usluge AIFC-a u julu i da su usvojene krajem oktobra. Komentarišući izmjene, AFSA je naglasila:

Ograničenja se uvode radi zaštite interesa maloprodajnih investitora, jer su transakcije sa digitalnom imovinom povezane sa visokim rizicima, do potpunog gubitka uloženog kapitala.

Vlast je uvela dva ograničenja. Bez potvrđivanja svojih prihoda i imovine, maloprodajnim investitorima će biti dozvoljeno da steknu do 1.000 dolara mjesečno u kriptovaluti. Ako žele da kupe više novčića, moraće da prijave svoj prihod i imovinu. U ovom slučaju, neprofesionalni investitori će moći da potroše do 10% svog godišnjeg prihoda, odnosno 5% svoje imovine, ali ne više od 100.000 dolara.

AFSA je dalje navela da je odobrena plan za razvoj tržišta kriptovaluta u Kazahstanu i da vlasti sada preduzimaju korake da to sprovedu do 2022. Pilot projekat za otvaranje berzi kriptovaluta u finansijskom centru u glavnom gradu biće pokrenut do kraja ove godine, zvaničnici su otkrili i razradili:

Tokom 2022. godine, kripto berze će raditi u testnom režimu. Na kraju pilot projekta, ukoliko bude potrebno, biće izvršene izmjene u nacionalnom zakonodavstvu, kao i u aktima AIFC-a.

Prema riječima Arman Konushpaev, potpredsednika Blockchainkz Association of Developers i Users of Blockchain Technology, nametanje ograničenja neprofesionalnim investitorima je globalna praksa. Ograničenja će ih zaštititi od finansijskih gubitaka prilikom ulaganja u kriptovalute, uključujući i razne šematske prevare, dodao je on.

Međutim, Konushpaev je takođe primjetio da postoji nekoliko opcija za maloprodajne investitore da kupuju i prodaju kriptovalute van ovlašctenih berzi koje rade u Međunarodnom finansijskom centru Astana. Posao se može dogovoriti putem Telegram kanala i Whatsappa, na primjer, ili putem decentralizovanih platformi za trgovanje, objasnio je on.

 

Upozorenje

Ovaj članak pruža informacije u obrazovne svrhe i ne nudi savjetodavne ili brokerske usluge, niti preporučuje posebne investicije, uključujući akcije, hartije od vrijednosti ili kriptovalute.