dogecoin 2

Kazne i produžeci: Semafor za kriptovalute fudbalskih klubova

Uprkos propisima turske vlade koji su poremetili Bitcijeve ugovore o sponzorstvu fudbala, fudbalske kripto kompanije već imaju prednost na domaćem terenu

Najpopularniji sport na svijetu pretrpio je autogol jer su evropski klubovi otkazali partnerstvo sa Bitci, turskom kripto berzom. Međutim, dosta zamjenskih kripto kompanija je na klupi, spremnih da uvedu kripto u mejnstrim kroz fudbal.

Rastući, ali nejasni propisi o kriptovalutama u Turskoj navodno su ometali sposobnost kompanije da vrši plaćanja, što je dovelo do nedostatka povjerenja među glavnim fudbalskim klubovima.

Portugalski Sporting CP – zeleno-bijeli prugasti fudbaleri poznati po tome što su bili klub u kojem je Cristiano Ronaldo igrao – i talijanski klub Spezia iz Serije A također su otkazali partnerstvo sa Bitcijem. F1 moćna kompanija Mclaren Racing raskinula je svoj sponzorski ugovor sa Bitcijem ranije u februaru.

Barselona je takođe nedavno objavila da će favorizovati partnerski ugovor sa Binanceom u odnosu na Spotify uprkos lansiranju svog tokena za obožavaoce u aprilu 2021.

Iako se čini da su kripto i fudbalska partnerstva svedena na 10 igrača, dogovori, entuzijazam i sponzorstva za kripto među fudbalskim klubovima su otvoreni cilj.Od 20 engleskih fudbalskih klubova, 17 ima barem jedan posao sa firmom koja se bavi kriptovalutama. Za fudbalski klub Watford, ne samo da se Dogecoin (DOGE) pojavljuje na rukavu majice, već i Stake.com sponzoriše  glavni dio majice. Osamdeset milja jugoistočno od Watforda, u Sauthemptonu, “Sveci”, kako ih zovu lokalno, pokrenuli su u srijedu lov na Bitcoin (BTC). U partnerstvu sa sajtom za kripto klađenje Sportsbet.io, pobednik onlajn kviza nosi kući cijeli BTC.Još u Engleskoj, Bitcoin podcaster Peter McCormack pokrenuo je početke engleske autsajderske priče kada je kupio svoj lokalni klub Bedford FC. On želi da se bori u Premier ligi uz pomoć Bitcoina i njegove zajednice.

dogecoin

Dok je Crypto.com nedavno preimenovao stadion američkog fudbala u Los Anđelesu iz Staples Centera u Crypto.com arenu, u Italiji je čitava fudbalska liga sponzorisana od strane giganta kriptovaluta. Drugdje, navijački tokeni takođe postaju sve popularniji među evropskim fudbalskim navijačima.

dogecoin 2

Kako je objavio Cointelegraph, blockchain sportska firma Chiliz zapela je za oko velikim fudbalskim klubovima, dok je platforma Socios najavila dogovor sa UEFA-om. Dok će kripto sponzor za evropsku reprezentaciju možda morati čekati do sljedeće sezone, argentinski tim je bio prvi nacionalni fudbalski klub u svijetu koji je preuzeo kripto sponzora. Binance se nedavno udružio s bijelim i nebesko plavim.Konačno, dok evropski fudbal čeka da reprezentacija bude sponzorisana od kriptovaluta, u ragbiju, Bitpanda kripto berza sada sponzoriše Azurre. Berza je to objavila uoči okršaja Italije sa ragbi timovima Šest nacija u januaru.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.