Kevin O’Leary izjavio da je kolaps FTX berze učinio to da on i ostali investitori “izgledaju kao idioti”

U novom intervjuu za CNBC Squawk Box, O’Leary je izjavio da je bivši izvršni direktor berze FTX, Sam Bankman-Fried, američki građanin koji je podložan američkim zakonima, direktno doprinio tome da ova kompanija postane primamljiva za investiranje od strane institucionalnih investitora.

Takođe je izjavio da su neke priče oko Bankman-Frieda, kao što je ta da su mu roditelji advokati, oduvkle investitore od razmišljanja o bilo čemu lošem.

„Očigledno je da znam sve investitore koji su uključeni. Svi izgledamo kao idioti. Stavimo ovo na stol. Oslanjali smo se jedni na druge i na naše istraživanje ali smo se takođe oslonili i na drugu investitorsku temu koja je navodila na interes za FTX-om.“

Sam Bankman-Fried je Amerikanac. Njegovi roditelju su advokati. Nije postojala ni jedna druga velika američka kripto berza u koju se može uložiti, ukoliko ste htjeli da uložite u kripto kao u infrastrukturu.

O’Leary je od ranije kripto kritičar ali je u skorije vrijeme postao visoko plaćen promoter FTX berze, kao i investitor. O’Leary je rekao da se njegov stav promjenio kada je primjetio skok u usvajanju kriptovaluta širom svijeta.

Sjećam se razgovora kada je rekao da je kripto smeće, u svojoj emisiji u 2017. godini. To je bilo vrijeme kada je jedan njujorški hotel tokenizovan i tada sam se zanimao za te stvari ali mi je regulator rekao da nisu sretni sa tom idejom.

Tada sam odustao od toga jer je bilo očigledno da regulatorno okruženje nije bilo dovoljno pripremljeno. Zatim su se činjenice promjenile. Primjetio sam da su Kanađani odobrili prvi ETF (exchange-traded fund) sa Bitcoinom. Nakon toga se otvorila Švajcarska. Poslije Švajcarske se otvorila i Australija i onda sam pomislio – izgleda da se svijet mijenja. Trebao bih postati investitor. I tako je počelo moje putovanje. Ja sam postao investitor najveće regulisane kanadske berze pod nazivom WoderFi.

O’Leary je otkrio da mu je plaćeno 15 miliona dolara da bi promovisao FTX. Takođe je otkrio da je uložio 9,7 miliona dolara u kriptovalutama preko svog FTX naloga i sada na tom nalogu stanje iznosi nula dolara.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.