Ethereum-Max

Kim Kardashian, Floyd Mayweather Jr i Paul Pierce su tri poznate ličnosti koje investitori tuže zbog EthereumMaxa

U pravnom postupku se navodi da su poznate ličnosti sarađivale sa EthereumMaxom kako bi “obmanjujući promovisale i prodale” kriptovalutu.

EthereumMax je rekao da osporava optužbe i da se raduje izlasku istine.
Uprkos svom nazivu, EthereumMax nema nikakvu pravnu ili poslovnu vezu sa Ethereum kriptovalutom.

Gubitak investicija

Grupna tužba tvrdi da je EthereumMax upravljao shemom “pump and dump” – gdje se obmanjujući marketing koristi za naduvavanje cijene imovine koja se zatim prodaje nesvjesnim investitorima uz profit.
U tužbi podnesenoj Centralnom okružnom sudu Kalifornije navodi se da su “izvršni radnici kompanije, u saradnji sa nekoliko promotora slavnih” dali “lažne ili pogrešne izjave investitorima o EthereumMaxu, putem reklama na društvenim mrežama i putem drugih promotivnih aktivnosti”.

Optuženi su “hvalili” sposobnost “investitora da ostvare značajne povrate”, kako se navodi, što je rezultiralo vještačkim povećanjem cijene kriptovalute, “što dovodi do toga da investitori kupuju ove gubitne investicije po naduvanim cijenama” i, zauzvrat, omogućavajući izvršnom osoblju EthereumMaxa imenovanom u pravnom postupku da “produ svoje EMax tokene investitorima radi profita”.

„Prosto rečeno, cijeli poslovni model EthereumMaxa oslanja se na korištenje stalnih marketinških i promotivnih aktivnosti, često od ‘pouzdanih’ poznatih ličnosti, kako bi se potencijalni investitori prevarili da vjeruju finansijskim prilikama,” navodi se u sudskom podnesku.

Boks meč

Navodi se da je bivši igrač Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA) gospodin Pierce promovisao EthereumMax u objavi na Twitteru o kojoj se naširoko raspravlja, u maju 2021., “hvaleći sposobnost EthereumMaxa da zarađuje za njega”.

U isto vrijeme, EthereumMax je počeo da koristi boks meč bivšeg svjetskog prvaka gospodina Mayweathera sa YouTuberom Loganom Paulom za promociju kriptovalute. G. Mayweather je također promovisao EthereumMax na konferenciji o kriptovalutama.

Konačno, ličnost reality TV-a Kim Kardashian, kako se navodi u tužbi, postavila je objavu na Instagramu, rekavši: “Ovo nije finansijski savjet, već dijeljenje onoga što mi prijatelji govore o tokenu EthereumMax.”
Šef britanske Uprave za finansijsko ponašanje, Charles Randell, kasnije je rekao da je gospođa Kardashian “zamolila svojih 250 miliona pratilaca da spekulišu o kripto tokenima”, sugerišući da je objava – označena kao reklama – možda bila “finansijska promocija sa singlom najveći doseg publike u istoriji”.

‘All-time low’

U to vrijeme, EthereumMax je za BBC News rekao da su njegovi marketinški i napori vezani za odnose s javnošću “uvijek iz perspektive svijesti i ne ohrabruju na kupovinu – jer je objava Kim K. jednostavno namijenjena podizanju svijesti o projektu i njegovoj korisnosti”.

“Namjera nam je da naši marketinški i PR napori ohrabre ljude da istraže naš projekat… prije nego što donesu odluku”, navodi se.

“Ovaj pristup oduzima mnogo vremena, energije i resursa i u potpunoj je suprotnosti sa brzim pump-and-dump shemama koje postoje.”

Međutim, takva promocija dovela je do povećanja vrijednosti valute na preko 1300% puta od svoje početne cijene prije nego što je pala na “najniži nivo svih vremena” nešto više od mjesec dana nakon objave gospođe Kardashian, kako se navodi u sudskom podnesku, omogućavajući optuženima da “pretovare” EthereumMax tokene “za značajan profit” dok su mnogi od onih koji su kupovali valutu tokom ovog perioda izgubili.

Obmanjujuća priča

U tužbi se kao tužioci u predmetu navode oni koji su uložili u periodu od 14. maja do 27. juna 2021. i time su “oštećeni”. EthereumMax je negirao te tvrdnje.

Steve Gentile, identifikovan u podnesku kao “suosnivač/kreator EthereumMaxa”, rekao je za BBC News: “Obmanjujuća priča povezana s nedavnim optužbama prožeta je dezinformacijama o projektu EthereumMax.

“Osporavamo optužbe i radujemo se izlasku istine.”
BBC News je zatražio komentar od gospođe Kardashian, gospodina Mayweathera i gospodina Piercea.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.