Koji altcoini će biti na podijumu 2022. godine

Investitori vjeruju da će Bitcoin ostati na svom mjestu ali u svijetu altcoina, neke zvijezde su na pomolu.

Opadanje dominancije Bitcoina kao najvrijednije kriptovalute svijeta, u smislu tržišne kapitulizacije tokom protekle godine, mogao bi pokazati budući put alternativnim digitalnim sredstvima, tvrde eksperti u ovoj industriji.

Ukupna podjela kapitala uloženog u kriptovalute je opala za 39%, do kraja 2021. godine, u poređenju sa 70% od početka godine.

Tokovi investicija su bili okrenuti ka altcoinima, ili svim kriptovalutama osim Bitcoina. Ovo je bio znak da zauzimaju teren u odnosu na originalnu kriptovalutu, jer su investitori usmjeravali kapital u korisne tokene, koji imaju dobar odaziv u zajednici.

Iako ne postoji direktna opasnost da će Bitcoin biti oboren jer skoriji podaci pokazuju da se njegova dominacija vratila na 43%, sa tržišnom kapitulizacijom od 740 biliona dolara, generalna ideja je da altcoini imaju svijetlu budućnost kako kripto industrija sazrijeva. Bitcoin je na prvom mjestu, sa mogućim budućim scenarijem poznatim kao “Preokret.”

“Trenutno gledamo evoluciju ovog tržišta, odmicanje od špekulacija, i korak ka korisnosti. Ovo samo pokazuje koliko kripto tržište sazrijeva,” izjavio je Steve Ehrlich, izvršni direktor i saosnivač kritpo brokerske kompanije Voyager Digital.

Pored izgleda pozitivnog rasta Ethereuma, analitičari su takođe izdvojili Terra, Avalanche, Cosmos, Fantom i CHZ, kao alternative koje bi mogle imati ogroman napredak, zahvaljujući njihovim jedinstvenim kvalitetima.

“Investiranje u bilo koji prilično dobar #Altcoin sada, će donijeti ogroman profit u budućnosti,” izjavio je kripto investitor That Martini Guy, na tviteru, 7. marta.

Blockchain za pametne ugovore Terra, i njegov LUNA token, je privukao pažnju zato što se trenutno nalazi samo iza Ethereuma, prema ukupnoj zaključanoj vrijednosti (TVL) u decentralizovanim finansijama. Terra trenutno sadržava 25,3 biliona dolara u ovakvim ugovorima, u poređenju sa Ethereumom koji sadrži 108,17 biliona dolara.

Terra ekosistem stabilnih novčića se nagoviještava kao digitalni novac sledeće generacije, jer se lako troši, ima niske takse, momentalno izvršavanje i korisnost za prekogranične transakcije.

“Rast njegovog decentralizovanog stabilnog novčića UST, koji poboljšava rast LUNA tokena, je od velikog značaja u proteklih šest mjeseci, gdje je tržišna kapitulizacija UST-a porasla za 441%,” izjavio je Marcus Sotiriou, analitičar kompanije GlobalBlock. “Za svaki stvoreni UST, ekvivalentan broj LUNA tokena se spaljuje. Ovo smanjenje ponudu i sa konstantnom potražnjom, dovodi do povećanja cijene.”

Avalanche je platforma programabilnih pametnih ugovora za decentralizovane aplikacije, koja je dobila pohvale od eksperata u ovoj industriji, koji Avalanche vide kao ponudu sa velikim prednostima.

“Brze transakcije sa niskim taksama i olakšice u povezivanju sa Ethereumom, brzo su ga učinile vođom na tržištu,” izjavio je Ehrlich. “Jasno je da tržište traži jeftinije alternative od odnosu na Ethereum, sa naglaskom na jednostavnost upotrebe i pouzdanost.”

Avalanche može potvrditi transakcije za manje od dvije sekunde i trebao bi imati veću korist od planiranog decentralizovanog rješenja za identitet. Avalanche ima dobro stečenu reputaciju “najbrže platforme za pametne ugovore,” rekao je Sotiriou.

Cosmos su hvalili neki analitičari zbog njegovog potencijala za rast, u smislu podrške ekosistema blockchaina, koji imaju mogućnost za interoperabilnost i skaliranje jedan sa drugim. Cosmos i njegov token ATOM su pozicionirani na 21. mjesto, prema tržišnoj kapitulizaciji sa 7,8 biliona dolara, prema podacima sa Coinbase berze.

“Protokol za internu komunikaciju unutar blockchaina, dozvoljava nezavisnim blockchainima da komuniciraju jedan sa drugim, što smatram jako važnim za kripto, kao cjelinu,” izjavio je Sotiriou.

Sotiriou je izdvojio i Fantom, token za pametne ugovore koje naglo porastao prošle godine. Cijena tokena je naglo skočila sa 1,7 dolara, a završila godinu sa cijenom od 2,25 dolara.

“Po mom mišljenju, ovaj Layer 1 blockchain će nastaviti da uzima dio tržišta od Ethereuma, zbog svojih znatno manjih taksi za transakcije i znatno veće skalabilnosti.”

Izgledi za Fantom i nisu tako sjajni nakon vijesti da developeri Anton Nell i Andre Sronje planiraju da napuste projekat. Nakon ove vijesti cijena tokena je pala za više od 21%, tokom saopštenja objavljenog 6. marta.

Popularnost fan tokena jako raste, zbog širikog prihvatanja od strane sportskih franšiza.  Token koji se ističe jeste CHZ (Chiliz), token povezan sa marketinškom platformom Socios.com, koji je ostvario partnerstva sa preko 120 vodećih sportskih organizacija, uključujući i američku nacionalnu fudbalsku ligu (NFL), NBA i UEFA.

“Ovo je platforma za angažovanje obožavalaca, koja omogućava sportovima i kompanijama za zabavu, da monetizuju njihovu publiku,” izjavio je Sotiriou.

“Najplodnija upotreba do sada, jeste kod tokena fudbalskih obožavalaca. Timovi kao FC  Barcelona, Juventus, PSG, već imaju tokene za svoje obožavaoce, a očekujem da će platforme steći veliki hajp tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva, kasnije u ovoj godini.”

U ovakvom okruženju, Bitcoin bi mogao naći utočište kod investitora koji traže bezbjedno rješenje. Tony Sycamore, stariji tržišni analitičar za City Index, predviđa da će Bitcoin zadržati svoju dominaciju između 40-45%, u smislu tržišne kapitulizacije kriptovaluta, tokom ove godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.