Kolaps FTX berze bi mogao ubzati otkaze u kripto sektoru

Pad kripto berze FTX i potencijalna zaraza koju je uzrokovala, mogla bi dovesti do ubrzavanja otpuštanja zaposlenih od strane kripto kompanija tokom sledećih nekoliko mjeseci.

U izvještaju od 14. novembra 2022. platforme za skupljanje kripto podataka CoinGecko, navodi se da je samo u 2022. godini otpušteno 4,695 zaposlenih u ovom sektoru, te da ovaj broj predstavlja ukupno 4% radne snage u svim „tehnološkim startapima.“

Autor ovog teksta upozorava da se bi se otpuštanje radnika moglo ubrzati u nadolazećim mjesecima, kada kolaps kipto berze FTX doživi svoj vrhunac.

„Kolaps kripto berze FTX i njegov potpuni uticaj na prostor kriptovaluta se još uvijek razvija, mogla bi se dogoditi dodatna otpuštanja radne snage u kripto sektoru tokom sledećih nekoliko mjeseci.“

Osnivač kompanije CryptoRecruit, Niel Dundon, tvrdi da iako će dešavanje oko FTX berze izazvati neke otkaze, ovo ipak nije promjenilo širi trend u kojem kripto zapošljavanja prate kripto cijene.

„Otpuštanja radne snage su konstantna, u smislu praćenja trenda cijena. Iako je kolaps FTX berze tragičan događaj, još uvijek nije promijenio ovaj trend,“ Dundon je dodao:

„Naravno da će biti otpuštanja zbog ovoga, ali će ova otpuštanja stvoriti priliku za nove projekte da ugrabe talentovan kadar, koji i mi sakupljamo.“

Kevin Gibson, osnivač kompanije za zapošljavanje Proof of Search je manje optimističan, te je izjavio da je imao jednog kandidata koji može početi sa radom odmah ali da je povukao svoju ponudu tokom prvog razgovora sa ovom kompanijom.

Gibson je rekao da je teško komentarisati koliki će uticaj na kripto sektor imati kolaps FTX-a, ali takođe dodaje da prema njegovom iskustvu ovo neće biti „izolovani incident.“

Kompanije u kripto sektoru su već uradile veliki broj otpuštanja radne snage, zbog pada cijena na kripto tržištu.

Među najnovijim smanjivanjima radne snage u ovoj industriji, kompanija za plaćanje Stripe's je otpustila 1000 zaposlenih, Flow blockchain developer Dapper Lab's je otpustio 22% svoje radne snage i fond za investiranje Digital Currency Group je otpustio 10% svoje radne snage. Sve kopanije su otpustile svoje radnike početkom novembra 2022. godine.

Kompanija za ulaganje u digitalna sredstva Galaxy Digital je prijavila da ima plan da otpusti 20% zaposlenih još 1. novembra 2022. godine.

Iz Coinbase berze su shvatili da moraju da otpuste još 60 zaposlenih 10. novembra 2022. godine.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.