bitcoin bottom

Koliko će dugo trajati tržište kripto medvjeda? – Makro analiza Raoula Pala

U ekskluzivnom intervjuu za Cointelegraph, makro investitor Raoul Pal analizira makro faktore koji drže kripto tržišta pod pritiskom i okidače koji bi mogli izazvati sljedeći rast Bitcoina.

Makro investitor Raoul Pal uvjeren je da će sadašnje tržište kripto medvjeda završiti tek kada Fed ublaži svoju sokolsku monetarnu politiku zaustavljanjem povećanja kamatnih stopa. To bi se, prema Palovim predviđanjima, moglo dogoditi u narednih nekoliko mjeseci.

“Malo je vjerovatno da će Fed podići stope onoliko daleko i brzo koliko ljudi očekuju. Pretpostavljam da će vjerovatno prestati da dižu stope negdje na ljeto i to će biti to”, rekao je on u ekskluzivnom intervjuu za Cointelegraph.

Pal vidi kombinaciju visokih kamatnih stopa i straha od nadolazeće recesije kao glavne makro faktore koji uzrokuju trenutno tržište kripto medvjeda.

“Prihodi maloprodajnih investitora nisu porasli toliko koliko su porasle cijene, tako da su izgubili diskrecioni prihod.

Pal smatra da dno tržišta još nije dosegnuto i da bi uskoro mogla doći faza masovne likvidacije koja uključuje kripto i naslijeđenu imovinu.

„Kripto bi u nekom trenutku mogao da doživi skok likvidacije ako ga vidimo u akcijama i onda će to na kraju biti konačna kapitulacija tržišta“, rekao je on.

U tom trenutku, prema Palovim riječima, Fed će ublažiti svoju monetarnu politiku, dopuštajući prilivu likvidnosti na finansijska tržišta, što će pokrenuti sljedeći kripto skup.

“Vidjet ćemo kako se skupljaju obveznice, kriptovalute, možda i neke od tehnoloških dionica,” rekao je Pal.

Osim makro slike, drugi faktori koji bi mogli olakšati sljedeći bull run su odobrenje Bitcoin spot ETF-a i Ethereum prelazak na proof-of-stake sistem, koji se očekuje u trećem kvartalu ove godine.

Ovdje možete pogledati cijeli intervju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.