konzum

Konzum omogućio plaćanje kriptovalutama u online trgovini

Preuzeto: Index HR

TRGOVAČKI lanac Konzum od 1. decembra kupcima u svojoj online prodavaonici omogućuje plaćanje kriptovalutama, čime postaje prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji omogućava takvu vrstu plaćanja, objavili su iz Konzuma.

Fizičke i pravne osobe, vlasnici kriptovaluta, mogu kupovati i plaćati namirnice, higijenske i kućanske potrepštine te druge proizvode iz ponude Konzumove online prodavaonice sa više od 12.000 artikala.

Plaćanje kriptovalutama Konzum planira uskoro uvesti i u druge prodavaonice širom Hrvatske, najavili su iz tog trgovačkog lanca.

Proces plaćanja kriptovalutama, kako pojašnjavaju, jednostavan je i sličan kartičnom plaćanju. Pri završetku odabira proizvoda kupac će moći odabrati opciju plaćanja kriptovalutama te će mu sistem ponuditi listu onih koje su dostupne.

Volatilnost kursa

Nakon odabira željene kriptovalute prikazat će se iznos u njezinoj protuvrijednosti te generisati QR kod i adresa za uplatu, nakon čega će kupac skenirati QR kod isključivo osobnim kriptonovčanikom.

Potvrdom transakcije izvršiće plaćanje te će mu na e-mail stići potvrda transakcije iz sistema PayCek, dok će mu račun za plaćenu uslugu ili proizvod poslati Konzum.

S obzirom na volatilnost kursa kriptovalute koji može varirati iz minute u minutu, sistem PayCek garantovaće kupcu prilikom pokretanja transakcije fiksiranu kursnu protuvrijednost u vremenu dovoljnom za njezino uspješno izvršavanje, navode iz Konzuma.

Napominju i kako plaćanje kriptovalutama uvode u saradnji s domaćom fintech kompanijom Electrocoinom i njihovim sistemom, PayCekom, prvim hrvatskim payment procesorom za kriptovalute.

Devet kriptovaluta

U Konzumovoj online prodavaonici za plaćanje će se moći koristiti devet različitih kriptovaluta – bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) te USDC.

“Uvođenje plaćanja kriptovalutama još je jedan pokazatelj da Konzum neprestano prati svjetske trendove, uvodi inovacije i postavlja standard u maloprodajnom sektoru”, kazao je član Uprave Konzuma za financije i IT Uroš Kalinić.

“Nastavljamo i dalje ulagati u razvoj inovacija i tehnologija”, istaknuo je Kalinić.