korejska policija

Korejska policija je na suđenju zaplijenila kriptovalute zbog neplaćenih saobraćajnih kazni

Lokalna policija u predgrađu Seula ima ovlasti da zaplijeni kriptovalute kako bi očistila saldo kazni za prekršaje iz saobraćajnih prekršaja.

Južnokorejski grad u blizini Seula uspješno je vodio pilot program koji omogućava policiji da zaplijeni kriptovalute sa računa za razmjenu pojedinaca koji imaju saobraćajne kazne.

Gunpo, grad od oko 275.000 stanovnika u sjeverozapadnoj provinciji Gyeonggi, nacionalna je vlada odabrala da izvrši pilot program 2022. godine, za koji se u izvještaju JoongBoo Ilbo od 16. avgusta navodi da je način prikupljanja neopravdanih sredstava „neokrnjen“ ili beskontaktna moda.

Čini se da je program bio uspješan, barem u prvoj polovini 2022. godine, jer je policija Gunpo postigla stopu naplate saobraćajnih kazni od 88% u iznosu od 668.000 dolara, čime je grad uveliko premašio svoj cilj jurnjave za saobraćajnim kaznama od 759.000 dolara do kraj godine.

Međutim, na suđenju su utvrđene samo novčane kazne u iznosu od oko 759 dolara za pojedince kojima je zaplijenjen kripto od strane policije, dok su zapljene kriptovaluta bile samo mjera poduzeta ako su sredstva na bankovnim računima pojedinca već iscrpljena.

Jungo Ilbo je obavijestio da kazne naplaćene u prvoj polovini već premašuju ukupne godišnje naplate u svakoj od posljednje tri godine.

Korejsko kripto tržište je unosno za policiju za izvlačenje kazni jer je naraslo na 45,9 milijardi dolara u 2021. godini, iako u izvještaju nije navedeno koje će kripto valute biti zaplijenjene i prodate radi plaćanja kazni.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.