Korejski kripto startup Uprise će kompenzovati investitorima štetu nastalu nakon katastrofalne LUNC trgovine

 Investicioni startup je napravio kratku opkladu na LUNC u maju koristeći sredstva klijenata. Trgovina je eksplodirala i uništila 99% imovine.

Južnokorejska kriptoinvesticiona kompanija Uprise planira da nadoknadi investitorima štetu nastalu tokom njene fjučers opklade na Luna Classic (LUNC) — token koji je izgrađen na ruševinama propalog Terra ekosistema.

Prema korejskim novinama Soul Economic Daily, Uprise pravi aranžmane da nadoknadi 40% gubitka koji su pretrpili kupci vezani za njegovu katastrofalnu kratku opkladu na token. Kratka pozicija je postavljena u maju korišćenjem sredstava klijenata koja su deponovana u diskrecionom investicionom instrumentu od 20,3 miliona dolara (26,7 milijardi vona). Uprise je izgubio 99% svoje imovine u trgovini kada je likvidiran.

“Nakon pribavljanja saglasnosti postojećih dioničara, proces kompenzacije će biti implementiran”, stoji u prevodu izvještaja Soul Economic Daily. Većina klijenata Uprisea su pojedinci i korporacije visoke neto vrijednosti.

korea 1

Plan kompenzacije uključuje izdavanje dionica Uprise investitorima na osnovu procjene kompanije nakon prošlogodišnjeg ciklusa finansiranja serije C. To stavlja Uprise na procjenu od otprilike 213,2 miliona dolara (280 milijardi vona). “Očekuje se da će izdavanje novih dionica ostvariti oko 3% učešća”, navodi se u izvještaju.

Uprise je rekao da ide naprijed sa svojim planom kompenzacije iako nije zakonski obavezan da to učini. “Iako kompanija nema zakonsku obavezu da nadoknadi štetu, to je mjera za nastavak rasta poslovanja uz vraćanje povjerenja kroz prijateljske sporazume s kupcima”, pojašnjava se u izvještaju.

Vrijednost LUNC-a je bila sklona ekstremnim fluktuacijama od ponovnog pokretanja Terra 2.0 krajem maja. Token je trenutno procijenjen na 0,0000997, prema CoinMarketCap-u.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.