Kripto će promijeniti svijet – Novogratz komentarisao Bidenovu naredbu

Izvršni direktor kompanije Galxy Digital predviđa da će kripto transformisati finansijski sektor, dok bi Bidenova izvršna naredba mogla pretvoriti Ameriku u globalnog lidera svijeta digitalne imovine.

Istaknuti pristalica industrije kriptovaluta, Michael Novogratz, ponovio je svoj stav prema ovoj industriji. Njegovo viđenje je da će digitalna svojina i blockchaini “izmjeniti svijet na način koji ne možemo ni zamisliti.” Dodatno, predviđa da će Bidenova izvršna naredba za kriptovalute, pozitivno uticati na ovaj sektor.

Amerika bi mogla postati kripto lider

Iako Bitcoin i altcoini, u zadnje vrijeme, ne rade tako dobro, izvršni direktor kompanije Galaxy Digital, Novogratz, ostaje bullish prema ovoj industriji. U njegovoj najskorijoj tviter obajvi, predviđa da će kripto i blockchain tehnologija transformisati svijet.

Ovo nije prvi put da Novogratz izjavljuje nešto ovakvo. Prošle godine, tvrdio je da digitalna sredstva predstavljaju budućnost finansijske mreže. Usprotivio se Centralnoj banci i odjelu Trezora, koji štampaju ogromne količine fiat valuta tokom pandemije i na ovaj način stvaraju povećanje stope inflacije.

On se osvrnuo i na Bidenovu izvršnu naredbu o kriptovalutama. Opisao je ovu direktivu kao “dobrodošlo angažovanje od strane administracije,” koje bi moglo stvoriti priliku da Amerika postane globalni lider u univerzumu digitalnih sredstava.

Pozvao je finansijske čuvare da uvrste obiman regulatorni okvir, koji omogućava “procvat kriptovaluta u Americi i razvoj širom svijeta u skladu sa demokratskim vrijednostima.”

Čuvajte se Jeroma Powella

Na samom kraju 2021. godine, Novogratz je iznio mišljenje da bi predsjednik FED-a, Jerome Powell, mogao usporiti kripto industriju. On vjeruje da Powell ne razumije političku i ekonomsku realnost Amerike. Kao takav, mogao bi osporiti razvoj, ne samo digitalnih sredstava, nego i tradicionalnog finansijskog tržišta.

“Znate, imamo inflaciju koja raste, na naročito loš način. Dakle, već možemo vidjeti da FED treba da se kreće malo brže … ovo bi moglo usporiti sva sredstva. Usporiće i Nasdaq. Usporiće kripto ukoliko počenemo podizati stopu inflacije brže nego što smo to mislili.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.