Kripto ekspert završio u zatvoru jer je savjetovao Sjevernu Koreju kako da izbjegne sankcije

Sjeverna Koreja je bila optužena za krađu od finansijskih institucija, kripto berzi i kompanija, tokom proteklih godina, da bi finansirala svoj nuklearni program.

Američki građanin, Virgil Griffitht (39), osuđen je na preko 5 godina u federalnom zatvoru, zbog savjeta o kripto trgovanju koje je pružao Sjevernoj Koreji, čime je počinio kršenje sankcija nametnutih od strane Amerike.

Prema izvještaju ABC-a, Griffith je osuđen u utorak, 12. aprila, nakon što se izjasnio krivim za počinjeno djelo prošle godine. Iako su američke vlasti odbile zahtjev da ode u Sjevernu Koreju, on je priznao da je govorio na kripto konferenciji u Pyongyang-u 2019. godine.

Jako poznat haker, Griffith, takođe je optužen za razvoj „kripto infrastrukture i opreme u Sjevnoj Koreji,“ prema sudskim dokumentima koje su dostavili tužioci.

Preko stotinu osoba, uključujući i neke koje izgleda rade za vladu Sjeverne Koreje, primilo je savjete od Griffith-a tokom konferencije u 2019. godini, koji su bili fokusirani na izbjegavanje sankcija i sticanje finanskijske slobode od globalnog bankarskog sistema.

Tokom proteklih godina, Amerika i Savjet bezbjednosti ujedinjenih nacija su pojačali sankcije Sjevernoj Koreji u pokušaju da utiču na nuklearni i na program balističkih raketa ove zemlje.

Sankcije Sjevernoj Koreji

U 2018. godini, vlada Amerike je napravila reviziju sankcija Sjevernoj Koreji i zabranila „američkim državljanima, gdje god se nalazili“ da izvoze tehnologiju u Sjevernu Koreju.

Griffith je priznao tužiocima da se njegova prezentacija odnosila na prenošenje tehničkih informacija prisutnima.

„Griffith je američi državljanin koji je izabrao da zaobiđe sankcije njegove države, da bi pružio usluge stranoj neprijateljskoj sili. Uradio je to, znajući da je Sjeverna Koreja optužena za zvjerstva protiv vlastitog naroda, kao i da je prijetila Americi navodeći da posjeduje nuklearno oružje,“ napisali su tužioci.

Advokat odbrane, Brian Klein, je opisao Griffith-a:

Brilijantan naučnik sa instituta u Kaliforniji, čija se interesovanja graniče sa opsesijom o Sjevernoj Koreji. Doživljava sebe kao arogantnog naivca, koji je radio u interesu mira,“ izjavio je Klein.

Klein je prethodno izjavio da je Griffith radio za FBI, te da je „pomagao u osposobljavanju onih koji sprovode zakon“ o takozvanom dark vebu, koji predstavlja mrežu zaštićenih internet stranica koje omogućavaju korisnicima da ostanu anonimni na internetu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.