exmo

Kripto firma Exmo napušta Rusiju i Bjelorusiju prodajom dijela svog poslovanja

Exmo kripto berza povezana s Rusijom više neće pružati usluge korisnicima iz Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.

Londonska berza kriptovaluta Exmo je najnovija platforma za trgovanje kriptovalutama koja je formalno obustavila svoje poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Exmo prodaje svoje poslovanje s digitalnom imovinom u Rusiji i Bjelorusiji ruskoj kompaniji za razvoj softvera, što je Exmo službeno objavio u ponedjeljak. U trenutku pisanja ovog teksta, novi vlasnik i veličina posla nisu objavljeni.

„Nažalost, ne možemo više da držimo visokorizični dio poslovanja, jer globalna grupa ne želi da rizikuje planove globalne ekspanzije zadržavajući tako rizična tržišta u svojoj strukturi,“ rekao je  izvršni direktor Exmo-a Serhii Zhdanov.

Dogovor uključuje Exmo-ove klijentske račune u Rusiji i Bjelorusiji, kao i lokalne fiat onramp sisteme, rekao je Ždanov. Tehnički kod platforme se ne prodaje i u potpunosti je u vlasništvu Exmo grupe.

Kao dio posla, krajnji stvarni vlasnik Exma, Eduard Bark, takođe napušta kompaniju, prenoseći svoj udio na Ždanova.

Osim u Rusiji i Bjelorusiji, posao uključuje i Exmo poslovanje u Kazahstanu jer je tim novog vlasnika smješten u Kazahstanu. Neotkriveni kupac posjeduje i rusku kompaniju za razvoj softvera i pravno lice sa sjedištem u Kazahstanu za razmjenu kriptovaluta, istakao je izvršni direktor.

“Uložili smo mnogo truda u ruski dio poslovanja, tako da smo se uvjerili da je sada u dobrim rukama. Novi vlasnik ne samo da slijedi mapu puta koju smo ranije kreirali, već će mnogo lakše doći do novih uspijeha. Donijeli smo ovu odluku za dobrobit obe strane”, rekao je Ždanov. Kompanija je saopštila da neće sankcionisati obične ljude niti blokirati bilo kakve račune zbog sankcija sredinom marta.

Kao dio Exmoovog izlaska iz Rusije i Bjelorusije, Exmo je izmijenio svoj korisnički ugovor kako bi naveo da stanovnici Rusije, Bjelorusije i Kazahstana više nisu na ovoj platformi. Berza je u petak onemogućila trgovanje parovima ruske rublje.

Exmo je velika kripto berza koju su osnovali ruski preduzetnici Ivan Petuhovski i Pavel Lerner još 2013. Izlazak kompanije iz Rusije će imati značajan uticaj na berzu jer je Rusija bila jedno od njenih glavnih tržišta, priznao je Ždanov, navodeći:

“Značajan dio našeg poslovanja nalazio se u Rusiji. Doživjećemo pad prihoda od skoro 30%. Međutim, dugoročno smo sigurni da će to ubrzati naš eksponencijalni rast i omogućiti kompaniji da postane jednorog u naredne tri godine.”

„Razmotrili bismo povratak kada Rusija više ne bude klasifikovana kao zemlja visokog rizika“, rekao je Ždanov.

Vijest dolazi ubrzo nakon što je Currency.com povezana s Bjelorusijom prošle sedmice objavila prestanak rada u Rusiji.

Neke velike kripto berze kao što je Binance i dalje rade u Rusiji, odlučujući da se pridržavaju sankcija protiv određenih sankcionisanih pojedinaca, a ne čitavih nacija.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.