juno

Kripto firma Juno poziva korisnike da se povuku nakon “neizvjesnosti” sa skrbničkim partnerom

Juno je preporučio korisnicima da povuku svoja sredstva sa platforme usred „neizvjesnosti“ oko sudbine njenog dobavljača kriptovalute Wyre.

Provajder Fiat-to-crypto rješenja Juno je pozvao svoje korisnike da prodaju ili sami čuvaju kriptovalute na svojoj platformi navodeći “neizvjesnost” sa svojim partnerom Wyre-om koji čuva kriptovalute.

U tweetu od 4. januara, platforma je objasnila da ne drži nijednu kriptovalutu svojih korisnika i da se za te usluge oslanja na svog “kripto partnera”.

“Zbog neizvjesnosti s našim kripto partnerom, poduzeli smo preventivne mjere u interesu naših kupaca”, napisali su, dodajući da se takođe aktivno obraćaju kupcima kako bi ih zamolili da se sami čuvaju.

Juno kao platforma ne čuva kripto imovinu i oslanja se na našeg kripto partnera za ove usluge.

Zbog neizvjesnosti s našim kripto partnerom, poduzeli smo preventivne mjere u interesu naših kupaca.

— Juno (@JunoFinanceHQ) 4. januara 2023

Smatra se da je dotični „kripto partner“ Wyre, regulisao poslovanje s novcem u Sjedinjenim Državama.

Ranije ove sedmice, izvršni direktor Wyrea Ioannis Giannaros je navodno rekao zaposlenima da će firma „trebati da se opusti u narednih nekoliko sedmica“.

U e-poruci koju je Axios vidio, Giannaros je rekao da firma “još uvijek radi”, ali da će se “povući kako bi planirala svoje sljedeće korake”.

Juno je u svojoj najnovijoj temi na Twitteru rekao da se na platformi još uvijek drži kripto imovina u vrijednosti od 1,25 miliona dolara i da se obraća klijentima da ih ohrabri da sami čuvaju svoja sredstva.

Ostale zaštitne mjere koje Juno koristi za korisnike uključuju privremeno onemogućavanje kupovine kriptovaluta na svojoj platformi i pretvaranje stabilnih coin-a u američke dolare na računima korisnika koji su osigurani od strane vlade tj. “koji su osigurani od strane FDIC-a do 250.000 USD preko njihove partnerske banke”.

Takođe je povećao dnevne limite povlačenja pet puta za sve vlasnike “metalnih” računa, što je račun najvišeg nivoa.

Cointelegraph je kontaktirao Juno za komentar, ali nije odmah dobio odgovor. Wyre nije odgovorio na više zahtjeva za komentar.

U vrijeme pisanja ovog teksta, Juno korisnici su naizgled mogli povući sredstva bez problema, a platforma je tvrdila da njene usluge koje nisu povezane s kriptovalutom na sličan način nisu pogođene.

Juno je rekao da planira “prelazak na novog kripto partnera”, ali tek treba da objavi informacije o tome koji partner i kada će tranzicija biti završena. Dodaje se da radi na ponovnom pokretanju kupovine kriptovaluta i depozita “što je prije moguće”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.