Anthony Pompliano

Kripto investitori bi trebalo da zahvale Kini na ovome što se događa, kaže Anthony Pompliano

Ne gubeći vrijeme, kripto bikovi već vide prošlosedmičnu zabranu kripto trgovanja od strane kineske vlade kao blagodat za sektor u nastajanju. Govoreći na Yahoo Finance-ovom Samitu o kripto ulaganju ove sedmice, investitor i podcaster, Anthony Pompliano, ponovio je mišljenje mnogih dugogodišnjih investitora u klasi imovine.

Kineska vlada zabranila je aktivnosti kriptovaluta najmanje 5 puta prije prošle sedmice, a posljednjom akcijom zabranila je trgovanje kripto valutama ili pružanje bilo kakvih usluga kineskim građanima povezanih sa kriptovalutama. To se smatra financijskim kriminalom. (Evo službene izjave kineskih regulatora.) Od objave, izvještaji ukazuju na to da je sada u toku egzodus, poput onoga što se dogodilo sa kompanijama za kripto rudarstvo u ovoj zemlji u maju, kršeći zakon.

Dvije najveće svjetske razmjene kriptovaluta, Binance i Huobi, obje su prekinule registracije za nove klijente iz Kine tokom vikenda. No, Pompliano smatra da je suzbijanje pozitivan razvoj događaja, ne samo za kripto sektor nego i za američku ekonomiju.

“Ovo je najamerička tehnologija koju danas imamo, slična internetu”, rekao je Pompliano za Yahoo Finance. “Kina ovdje čini veliku geopolitičku grešku. Sada je na Sjedinjenim Državama … Ako će neko imati koristi od ove tehnologije, bolje da se pobrinemo da to budemo mi.”

Nakon što je na vijestima palo sa 45.000 dolara na nešto ispod 41.000 dolara, bitcoin – koji se sada kreće iznad 42.000 dolara – i druge velike kriptovalute pokazuju znakove oporavka. Bitcoin (BTC-USD), Ethereum (ETH-USD), Binanceov BNB coin i Solana (SOL1-USD) pokazuju poboljšanje u posljednja 24 sata, dok su Cardano (ADA-USD) i Ripple i dalje u minusu.

Svakako, sva ova imovina je rasprodata početkom sedmice. Pogrešno je pretpostaviti da kripto sektor neće vidjeti neke refleksije cijena zbog gubitka kineskih kupaca.

Kripto trgovanje u padu u istočnoj Aziji

U svjetlu ovih činjenica, međutim, geografski podaci kompanije za analizu Chainalisis blockchaina, ukazuju na to da je Istočna Azija, region u kojem Kina dominira, već primjetila pad rasta trgovine kriptovalutama u odnosu na druge dijelove svijeta.

Tokom protekle godine, globalni obim kripto transakcija u Sjevernoj Americi i dijelu Evrope nadmašio je Istočnu Aziju, region koji je generisao većinu kriptovaluta prošle godine. Između januara 2020. i jula 2021. godine, udio Istočne Azije u svjetskom obimu transakcija pao je sa 31% na 14%. Iako je sirovi obim ovog regiona i dalje rastao, to se dogodilo po znatno nižoj stopi nego prethodne godine u odnosu na druge dijelove svijeta.

Uprkos prethodnim kineskim regulatornim zabranama, mnogi investitori su bili zabrinuti u vezi toga kako bi zemlja mogla koristiti kripto u svoju korist. Na primjer, Kina je ranije dominirala operacijama i proizvodnjom za industriju kripto rudarstva do te mjere da su neki brinuli da bi nacija jednog dana mogla preuzeti većinsku kontrolu nad mrežom bitkoina.

Nedavno u aprilu ove godine, milijarder suosnivač PayPal-a Peter Thiel takođe je izrazio zabrinutost zbog toga kako bi vlada mogla da koristi Bitcoin za manipulaciju globalnom monetarnom politikom. “Pitam se da li bi u ovom trenutku bitkoin takođe trebalo djelimično smatrati kineskim finansijskim oružjem protiv SAD -a”, rekao je on

Za investitore koji su možda dijelili Thielovo mišljenje, ovaj najnoviji potez, koji je uslijedio nakon sličnih mijera usmjerenih na kinesko rudarenje kripta, mogao bi se protumačiti kao dobra stvar. Uprkos nestabilnosti cijena u kratkom roku, potpuna kriminalizacija kriptovaluta u Kini mogla bi da ublaži ove strahove, barem za zagovornike kriptovaluta.

Sada, uzdajući se u kriptovalute kako bi napravili mjesta za digitalni juan zemlje, digitalnu kriptovalutu centralne banke (CBDC), čini se da je zemlja spremna da svoju monetarnu politiku progura kroz digitalni juan. Kripto investitori poput Pompliana vjeruju da bi ovaj napor mogao povećati vrijednost decentralizovanih kriptovaluta poput bitkoina.

“Trebali bismo zahvaliti Kini na ovoj akciji”, rekao je Pompliano, misleći na to kako je kineski sektor kripto rudarstva dominirao industrijom. “Sjedinjene Države sada mogu ubrzati i zauzeti mjesto na kom je bila Kina.”

Regulacija koja slijedi

Ipak, Pomplianovo bikovsko gledište nosi veliki optimizam u pogledu toga kako će američki regulatori zadovoljiti sve to. Nakon mjesec dana svjedočenja Kongresa i burnih debata na Twitteru, američki regulatori ne pokazuju nikakve znakove da mijenjaju ono što i dalje izgleda kao tvrđi stav o kripto imovini. Neki kripto domoroci su to čak dramatizovali i nazvali to “Rat protiv kripto”.

Iako se nije govorilo o potpunoj kriminalizaciji klase imovine, američko Ministarstvo finansija, Federalne rezerve, Komisija za hartije od vrijednosti i Kongres izrazili su želju da se strože regulišu dijelovi klase imovine. Mnogi američki zvaničnici, zagovornici kriptovaluta i oni koji se ne zalažu slažu se da regulativa ostaje nerazumljiva oslanjajući se na mnogo starije zakone koji djeluju neefikasno za segment finansijskog sektora koji se najbrže razvija.

Komisija za trgovinu robom, Commodities and Futures Trading Commission (CFTC) je 28. septembra izrekla novčanu kaznu od 1,25 miliona dolara protiv kripto berze Kraken zbog nezakonitog nuđenja maržiranih robnih transakcija u digitalnoj imovini američkim investitorima. Berza je platila kaznu regulatorima i izrazila spremnost da radi sa regulatorima uprkos izveštaju Coindeska koji ukazuje da je možda postojalo pitanje da li bi berza mogla da bude u skladu sa zakonom o registraciji kako je sada.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.