sotheby auction

Kripto investitori prikupljaju milione da kupe kopiju Ustava na Sotheby's aukciji

Sotheby's prodaje na aukciji izuzetno rijetko i istorijsko štampano prvo izdanje Ustava SAD, a kripto investitori udružuju milione dolara vrijedan eter da bi ga kupili.

Organizacija poznata kao ConstitutionDAO prikuplja novac koristeći digitalni kripto novčanik sa ciljem da prikupi dovoljno sredstava da bi dala pobjedničku ponudu kada dokument dođe na aukciju u četvrtak uveče.

Osnovni tekst je procijenjen na 15 do 20 miliona dolara. Od lansiranja prije pet dana, grupa je do sada prikupila 967 etara, ili 4,3 miliona dolara.

Upotreba nudi neki od prvih praktičnih uvida u to kako kripto infrastruktura može da se koristi da bi se olakšalo delimično vlasništvo nad fizičkim artefaktom.

UstavDAO je decentralizovana autonomna organizacija, ili DAO, formirana sa jedinom svrhom da vrati originalni primerak Ustava u ruke ljudi.

Investitor Cooper Turley kaže da su DAO-ovi poput „internet zajednice sa zajedničkim bankovnim računom“. Turley pomaže u izgradnji nekoliko popularnih DAO-ova.

„U suštini, mala grupa ljudi se okuplja da formira grupu za chat, a zatim odlučuju da prikupe kapital, obično koristeći Ethereum novčanik“, rekao je Turley za CNBC.

DAO podižu koordinaciju resursa na internetu na novi nivo, prema Austonu Bunsenu, suosnivaču QuikNodea, koji programerima i kompanijama obezbjeđuje infrastrukturu blokova. Zamislite da se slučajni stranci organizuju da kupe košarkaški tim, rekao je Bunsen za CNBC.

„Oni predstavljaju novu vrstu organizacije koja se kreće velikom brzinom“, rekao je Bunsen.

Ako ConstitutionDAO obezbjedi pobjedničku ponudu sa ovim konzorcijumom kripto ponuđača, svaki saradnik će djelimično posjedovati dio teksta.

„Svako ko kupi, dobija dio upravljačkog tokena DAO-a, i onda mogu da koriste taj token da glasaju o tome gdje bi Ustav zapravo trebalo da bude čuvan“, rekla je saradnica ConstitutionDAO-a Alice Ma za CNBC.

Grupa trenutno razmatra različite muzeje širom zemlje, ukoliko kući donesu prvi primjerak izdanja.

 

Upozorenje

Ovaj članak pruža informacije u obrazovne svrhe i ne nudi savjetodavne ili brokerske usluge, niti preporučuje posebne investicije, uključujući akcije, hartije od vrijednosti ili kriptovalute.