Kripto kolaps povlači Celsius Network u bankrot

Platforma za kripto pozajmljivanje, Celsius Network, jedna od najvećih u kripto prostoru, podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota, pridružujući se nizu kripto organizacija koje su se restruktuisale zbog ogromne rasprodaje kriptovaluta ove godine.

Novost o visokoprofilnom kripto bankrotu, tokom pada vrijednosti kripto sredstava, čini Celsius najnovijom žrtvom nestajanja 2 triliona dolara, koje je dovelo do kraha neke od najpopularnijih kompanija u ovom sektoru, dok je na stotine hiljada investitora izgubilo značajan iznos svojih ulaganja.

U saopštenju od četvrtka, Celsius je objavio da pokušava održati svoje poslovanje pomoću restruktuisanja „koje će povećati vrijednost za sve dioničare.“ Ova kripto kompanija ima 167 miliona dostupnog novca, kojim će pomoći određene operacije tokom procesa restruktuisanja.

Prema sudskoj prijavi kod suda za bankrot iz južnog okruga Nju Jorka, Celsius je prijavio procjenjenu vrijednost imovine i obaveza na konsolidovanoj osnovi u rasponu od 1 do 10 biliona dolara. Celsius ima preko 100 hiljada povjerilaca.

U Sjedinjenim Državama, poglavlje 11 omogućava kompaniji koja nema kapaciteta da plati svoje dugove, da se restruktuiše dok nastavlja sa radom.

Zbog ogromnog pada vrijednosti kriptovaluta, kompanije koji nude visoke nagrade za uložena sredstva su se ove godine suočile sa krizom likvidnosti, ostavljajući svoje klijente na nesigurnom finansijskom terenu.

Celsiusovih 20 biliona u sredstvima i panično bježanje od strane klijenata

Prije nego što su obustavljene sve isplate prošlog mjeseca, Celsius je akumulirao preko 20 biliona dolara u sredstvima, dajući depozitorima naknade od 18%. Ovo je bio njihov odgovor na panične poteze od strane klijenata.

Alex Mashinsky, saosnivač i izvršni direktor Celsius-a je izjavio:

„Ovo je ispravna odluka za našu zajednicu i kompaniju. Uvjeren sam da će ovo biti odlučujući trenutak, gdje će reakcija i pouzdanost služiti zajednici i ojačati budućnost kompanije.“

Specijalni komitet odbora direktora Celsius mreže je otkrio u saopštenju za javnost, da je podnošenje ove prijave „teška ali neophodna odluka“ od strane ove kompanije, te su u junu morali da zaustave sve isplate, zamjene i transfere na njihovoj platformi, da bi sačuvali stabilnost i da bi zaštitili svoje korisnike.

Ranije ovog mjeseca, kripto broker Voyager Digital je podnio isti zahtjev kao i Celsius, dok su likvidatori bili pozvani zbog bankrota hedž fonda Three Arrows Capital.

Kompanije CoinFlex i Babel Finance su blokirale isplate zbog nedostatka likvidnosti, dok su druge kompanije uspjele da izbjegnu insolventnost prihvatanjem vanrednih sredstava, po cijenama znatno manjim od tržišne vrijednosti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.