kripto firme

Kripto kompanije koje se suočavaju sa nelikvidnošću ‘zaboravile su osnove upravljanja rizicima’ – Coinbase

“Ovdje su problemi bili predvidivi i zapravo su specifični za kredit, a ne za kripto specifične prirode”, rekla su tri šefa odjela u Coinbaseu.

Šefovi odjela u Coinbase-u izmjerili su pad tržišta usred zabrinutosti za likvidnost oko Three Arrows Capitala, Celsius Networka i Voyager Digitala, rekavši da kripto berza nije bila “izložena finansiranju3”.

U postu na blogu u srijedu, šef Coinbase Institutional Brett Tejpaul, šef glavnog odjela za finansije Matt Boyd i šefica kreditnog i tržišnog rizika Caroline Tarnok rekli su da se Coinbase nije uključio u “vrste rizičnih praksi pozajmljivanja” koje pokazuju Three Arrows Capital, Celsius i Voyager, tvrdeći da su kompanije koristile “nedovoljnu kontrolu rizika”. Prema trojici koautora objave, kripto kompanije su se suočile s mogućnošću nesolventnosti uzrokovane „nezaštićenim opkladama“, velikim ulaganjima u Terru i prekomjernim utjecajem na kompanije rizičnog kapitala.

“Ovdje su problemi bili predvidivi i zapravo su specifični za kredit, a ne za kripto specifične prirode”, rekli su Tejpaul, Boyd i Tarnok. „Mnoge od ovih firmi bile su prezadužene sa kratkoročnim obavezama koje nisu bile usklađene sa dugotrajnom nelikvidnom imovinom. Vjerujemo da su ovi učesnici na tržištu bili uhvaćeni ludilom tržišta kripto bikova i zaboravili su osnove upravljanja rizikom.”

Sud na Britanskim Djevičanskim ostrvima je navodno naredio likvidaciju Three Arrows Capitala. Voyager Digital je podnio zahtjev za bankrot u julu, kasnije najavljujući da bi njegov plan za vraćanje kriptovalute korisnika mogao zavisiti o sredstvima iz bilo kakvog postupka sa Three Arrows Capital, koji nije uspio da otplati 15.250 Bitcoin (BTC) i 350 miliona USD Coin (USDC) kredita. Celsius je takođe podnio peticiju za Poglavlje 11, pri čemu su advokati platforme koristili neobičan pravni argument kako bi izbjegli vraćanje sredstava korisnika.

Iako je Coinbase rekao da ima evidenciju o „neizloženosti nesolventnosti klijenata ili druge ugovorne strane“ i „bez promjena u pristupu kreditu“ za svoje korisnike, kripto berza i dalje radi na medvjeđem tržištu za koje je Grayscale predvidio da bi moglo trajati do 2023. godine. Od maja 4, dionice Coinbase dionica pale su za više od 42% na 75,27 dolara u vrijeme objavljivanja. Izvršni direktor Brian Armstrong takođe je u junu najavio da berza planira otpustiti 18% svog osoblja, navodeći zabrinutost zbog moguće kripto zime.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija