bittrex

Kripto mjenjačnica Bittrex obustavlja operacije u SAD-u

Berza je podijelila vijest da su sva sredstva klijenata sigurna, ali je savjetovala klijente iz SAD-a da povuku svoja sredstva do 30. aprila 2023. godine.

Berza kriptovaluta Bittrex objavila je da će obustaviti svoje poslovanje u Sjedinjenim Državama zbog izazovnog regulatornog i ekonomskog okruženja. Najava je objavljena na devetu godišnjicu platforme, označavajući gorko-slatki trenutak za ovu kompaniju.

Suosnivač i izvršni direktor Richie Lai rekao je da kako je kripto ekosistem evoluirao, regulatorni zahtjevi postaju sve “nejasniji” i “nametnuti, bez odgovarajuće rasprave ili doprinosa”, što je dovelo do neujednačenog konkurentskog okruženja. Ovakvo okruženje je učinilo da Bittrex nastavi svoje poslovanje u Sjedinjenim Državama ekonomski neodrživim.

Osnivači kompanije odlučili su se fokusirati na pomaganje Bittrex Globalu da uspije izvan Sjedinjenih Država. Bittrex je pojasnio da američki klijenti ne moraju brinuti o sigurnosti svojih sredstava, jer je sav njihov kapital siguran i dostupan za povlačenje. Platforma je podijelila da će dozvoliti trgovanje do 14. aprila 2023., ali je savjetovala klijente da povuku sva sredstva do 30. aprila 2023. godine.

Osnovan 2014. godine od strane tri inženjera sajber-sigurnosti, Bittrex je nudio funkcije kao što su API usluge, skoro trenutne transakcije, infrastrukturu novčanika i offline rješenja hladnog novčanika.

Prestanak poslovanja Bittrex-a u SAD-u podsjetnik je na izazove s kojima se suočavaju kompanije kriptovaluta koje se kreću kroz neizvjesno regulatorno okruženje.

Dana 3. marta, izvršni direktor Ripplea Brad Garlinghouse upozorio je da regulatorni pristup Komisije za vrijednosne papire i berze stavlja SAD u “ozbiljan rizik” da propuste da budu atraktivno središte za sljedeću evoluciju blockchaina i kripto inovacija.

U intervjuu za Bloomberg, Garlinghouse je sugerirsao da je kripto industrija “već počela da se dešava izvan” SAD-a jer je kripto regulacija zaostaje za drugim nacijama poput Australije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, Singapura i Švicarske.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.