Kripto platforma za pozajmljivanje Genesis zaustavlja povlačenje korisničkih sredstava zbog FTX kolapsa

Platforma za pozajmljivanje, investicione banke Genesis Global Trading, privremeno je suspendovala isplaćivanje kripto zarada kao i nove pozajmice zbog FTX kolapsa, izjavio je izvršni direktor kompanije Derar Islim.

Ova jedinica, poznata kao Genesis Global Capital, opslužuje institucionalne klijente i ima ukupno 2,8 biliona dolara aktivnih pozajmica, zaključno sa trećim kvartalom 2022. godine, prema podacima sa web stranice ove kompanije.

Genesis Trading, koja je zapravo broker kompanije Genesis Global Capital, je kompanija sa nezavisnim kapitalom i odvojena je od jedinice koja se bavi kripto pozajmicama, izjavio je Islim. Dodao je da su usluge trgovanja i čuvanja kriptovaluta ove kompanije u potpunosti dostupne.

Islim je takođe izjavio da Genesis traži rješenje kada je u pitanju pozajmljivanje kriptovaluta, uključujući i pronalaženje svježeg kapitala. Rekao je da Genesis namjerava da saopšti detaljan plan svojim klijentima sledeće sedmice.

„Danas je Genesis Global Capital donio tešku odluku i privremeno suspendovao isplate i nove pozajmice. Ova odluka je donesena kao odgovor na tešku situaciju kripto tržišta i gubitak povjerenja u ovoj industriji, koje je izazvala implozija FTX-a,“ izjavila je Amanda Cowie, potpredsjednik za komunikacije i marketing ove kompanije.

Ova odluka je donesena jer su kompanije FTX i Alameda Research doživjele dramatični kolaps u ovom mjesecu i to je izazvalo panično povlačenje sredstava od strane korisnika koji prevazilaze trenutnu likvidnost kompanije Genesis.

Prošle sedmice je Genesis objavio da ima oko 175 miliona dolara zaključanih sredstava na FTX nalogu za trgovanje, te su odlučili da pojačaju balans svojih sredstava sa dodatnih 140 miliona dolara.

Ovu objavu je primjetio Gemini, kripto berza koja je partner kompanije Genesis.

„Radimo sa Genesis timom da bismo pomogli korisnicima da povrate svoja sredstva iz programa zarade, što je prije moguće. Razočarani smo što ugovor iz programa zarade neće moći biti ispoštovan, ali smo ohrabreni od strane kompanije Genesis i njenog vlasnika Digital Currency Group's, jer će uraditi sve što je u njihovoj moći da bi ispunili svoje obaveze prema korisnicima,“ objavila je berza Gemini.

Izdavač stabilnih novčića Tether, u srijedu je objavio da nisu bili izloženi ni Genesis ni Gemini programima zarade.

„Tether nastavlja da obavlja svoje poslovanje nesmetano,“ objavili su iz ove kompanije.

Kompanija koja se bavi kripto fokusiranim finansijskim uslugama, Galaxy Digital (GLXY), takođe je podijelila objavu u srijedu, u kojoj navodi da nije bila izložena Genesis i Gemini programima zarade. Iz kompanije Galaxy su prošle sedmice objavili da su bili izloženi prema kompaniji FTX u iznosu od 76,8 miliona dolara, u kešu i digitalnim sredstvima.

Genesis je ove godine doživjeio još jedan jak udarac, zbog urušavanja kompanije Three Arrows Capital (3AC).

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.