fraud arrested

Kripto prevarant uhapšen u Bangkoku nakon što je pobjegao sa 500 miliona bahta

Čovjek koji stoji iza prevare o ulaganju kriptovaluta uhapšen je u Bangkoku na Tajlandu. Namamio je ljude da ulažu u svoju lažnu kripto šemu obećavajući visoke prinose, govoreći investitorima da mogu zaraditi 400% povrata ulaganjem u samo 200 dana.

Navodni kripto prevarant uhapšen u Bangkoku

Pedesetogodišnji muškarac koji je navodno prevario tajlandske i strane investitore u kriptovalute uhapšen je u subotu u Bangkoku na Tajlandu. Pokušao je pobjeći sa više od 500 miliona bahta (15 miliona dolara), objavio je Bangkok Post.

General Montri Thetkhan, komandant Odsjeka za suzbijanje kriminala (CSD), rekao je da je Mana Jumuang, zajedno sa svojim tajlandskim i vijetnamskim saučesnicima, navodno bio u dosluhu da prevare investitore 2018. i 2019. godine.

Detaljno je naveo da je Jumuang tvrdio da je guru za kriptovalute, obmanjujući investitore da ulažu u Onecoin obećavajući visoke prinose. Šef CSD-a je napomenuo da je osumnjičeni rekao investitorima da mogu uložiti i ostvariti povrat od 400% za samo 200 dana.

Osim toga, on i njegovi saučesnici tvrdili su da vode trgovine za prodaju robe na platformi za trgovanje za Onecoin, uključujući kuće, automobile, zemljišne parcele, zlato, dodatke prehrani, kozmetičke proizvode i odjeću.

Nije jasno da li je Jumuangova lažna kripto šema zapravo povezana sa zloglasnom Onecoin Ponzi šemom koju je osnovala “Cryptoqueen” Ruja Ignatova. Navedeno je da je ova šema odonijela oko 4 milijarde dolara širom svijeta. Većina vođa Onecoin prevare je sada nestala ili je uhapšena. Ruja Ignatova nestala je 2017. Prema tajlandskim vlastima, Jumuang je u početku isplatio dividende investitorima. Međutim, kada je ukupan iznos ulaganja dostigao 500 miliona bahta, pošto je broj investitora nastavio da raste, on i njegovi saučesnici nisu mogli biti kontaktirani.

Žrtve su nakon toga podnijele prijave policiji u nekoliko stanica, a izdat je i nalog za hapšenje Jumuanga. Uhapšen je u maju 2019, ali je pušten uz kauciju. Kasnije je skočio na kauciju i za njim je raspisana još jedna potjernica. Prema lokalnim medijima, Jumuang ima više od 14 naloga za hapšenje. Izbjegao je zakon kako bi živio u kući u Bangkoku gdje je uhapšen u subotu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.