kripto majneri

Kripto rudari mogu biti plaćeni da prestanu raditi, evo i kako

Rudari kriptovaluta mogu zaraditi novac ne rudarenjem, sve dok imaju odgovarajući softver.

Provajder softvera za distribuirane energetske resurse Voltus i kompanija za blockchain data centre Coinmint udružili su se kako bi isporučili 100 megavata takozvane proizvodnje električne energije prema potražnji njujorškom nezavisnom operatoru sistema.

Nezavisni operator sistema, ili NOS, je subjekt odgovoran za koordinaciju, kontrolu i praćenje električne mreže u regionu. Odgovor na potražnju pruža priliku korisnicima električne energije da pomognu u balansiranju električne mreže smanjenjem potražnje tokom određenog perioda.

Voltus će, u suštini, pomoći Coinmintu da zaradi novac zatvaranjem svojih operacija kada su ponuda i potražnja za električnom energijom tijesni u regiji New Yorka. Ima smisla da ISO ponudi finansijske poticaje za prestanak korištenja električne energije jer to može biti jeftinije od plaćanja goriva iz operacije na prirodni plin koja stoji u stanju pripravnosti i čeka da potražnja za električnom energijom poraste.

Možda se čini čudnim profitirati nefunkcionisanjem, ali kako mreža postaje sve komplikovanija, sa više obnovljivih sredstava za proizvodnju energije, skladištenja baterija, pa čak i velikog rudarenja kriptovaluta koje dolazi na mreži, postoje nove mogućnosti za kompanije da profitiraju od ove tehnologije.

U ovom slučaju, promjena mreže koristi Voltusu i Coinmintu.

Voltus pravi softver koji povezuje distribuirane energetske resurse sa tržištima električne energije. Coinmint, sa svoje strane, upravlja blockchain data centrom u bivšoj Alcoa topionici aluminijuma u Maseni, New York. Pruža usluge za rudare kriptovaluta trećih strana, kao i rudarenje valute za vlastiti račun.

Coinmint se ne trguje javno, ali Voltus će uskoro biti. Spaja se sa Broadscale Acquisition u dogovoru koji će Voltus učiniti javnom kompanijom i dati joj oko 450 miliona dolara za proširenje svog poslovanja u tom procesu. Očekuje se da će posao biti zaključen u drugom kvartalu 2022.

Ulaskom u trgovanje u utorak, dionice Broadscalea su pale za oko 1% do danas.

Po cijeni od 9,85 dolara, Voltus je procijenjen na oko 1,2 milijarde dolara, na osnovu 127 miliona dionica koje su otvorene nakon zaključenja ugovora o spajanju.

Ovo je drugi ugovor vezan za rudarenje kriptovaluta koji je Voltus najavio posljednjih mjeseci. Kompanija je najavila sličnu transakciju sa Mawson Infrastructure u februaru.Mawson je javno trgovačko društvo. Njegove dionice su pale za oko 52% do danas.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.